Pocit na omdlení

Dobrý den. Mam dotaz, čím to může být a co proto dělat. Je 25 let a jednou mě odvezli sanitkou, bylo mi špatne, nameřený tlak 200/110 od te doby beru apoperindo 4mg. zpočátku po propuštění z nemocnice mi bylo pořád všelijak, ne jako dřív, hůře. Pocity na omdlení, po nějake době zas pálení v obličeji a lehke problemy z oči, zdalo se mi, že vidim rozmazaně ve tmě stětýlka a pořád sem se cejtil divně, proto sem ani nikam nemoh chodit, když sem šel večer za zábavou občas me bylo divně a myslel sem jen na to, abych už byl doma v klidu. Za stáleho pravidelného užívani apoperindo 4 mg se mi až tak po nejakych 7 mesících začlo delat tak nejak lepe, srovnal bych to jako v době před tím, než mě odvezli tou sanitkou. Akorát se mi zdálo, že se občas jakoby lehce motam, necítil sem se na 100 probent, ale tak na 80. Tlak doma měřený sem mel tak 125/75-80 ale nekdy přes den mě přijel vyšší a někdy naopak v klidu nižší. Chci vám řici, že nyní sem zkusil začít brát jen pul toho prášku a je mi lépe bych řekl. Ale s tím, že mam naměřený tlak 125-130/90 v klidu. Vetšinou mam jen ten spodní vyšší, ten mi víc trápí. Dále mám neustále už několik let takové ruzné tlaky okolo srdce, až ke středu na hrudi. K tomu mi doktoři řekli, že neví co to je, ale, že srdce mam zravé. Tak nevím? Chtel bych vědět váš názor, co mam nyní dělat? Jináč sem štíhlí a občasně sportuji, ale zároveň, tak 4-5 do měsíce piji alkohol. Děkuji mnokrát za tento zdlouhavý dotaz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obtíže tak, jak je popisujete, je velmi těžké po Internetu někam přesně zařadit. V podstatě je každému člověku čas od času "špatně" a "divně." Z těch konkrétnějších obtíží tam máte tlak okolo srdce - příčin může být celá řada, může to být "od zad," "od srdce," "od zažívacího traktu," "od nervů" apod. Nás obvykle zajímá, jestli tlak okolo srdce vzniká v klidu nebo po námaze, jestli závisí na poloze těla, jak dlouho tlak okolo srdce trvá, jestli je jeho charakter píchavý, pálivý, dále jestli to někam vyzařuje apod. Bohužel bez těchto údajů Vám nejsem schopný poradit, nicméně srdeční příčina je vzhledem k Vašemu věku velmi nepravděpodobná (nikoliv vyloučená). Co se týče krevního tlaku, tak normální je do 140/90mmHg, ale je nutné jej měřit v klidu, v sedě. Při zátěži nebo při stresu má každý krevní tlak vyšší, to je normální reakce organizmu. Pokud i po snížení léku na vysoký krevní tlak jej máte v normě, neviděl bych se sníženou dávkou problém, navíc pokud se takto cítíte lépe. Vzhledem k Vašemu věku bych si vyhledal kardiologa nebo internistu, který se zabývá hypertenzí, ten si prohlédne propouštěcí zprávu z nemocnice a je možné, že Vám doporučí i lék úplně vysadit s tím, že se budete vyhýbat soli a pokračovat ve sportování. Co se týče alkoholu 4-5x měsíčně, tak menší dávky jsou v pohodě. Pokud ovšem z restaurace odcházíte po čtyřech, tak je to špatně:-).

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: