Pocit predmětu v krku

Dobry den, jiz asi mesic citim na leve strane v krku nejaky predmet. S prichodem vecera se tento predmet zvetsuje a priznaky se zhorsuji v podobe neprijemneho tlaku. V listopadu me bolelo v krku a prakticky lekar me lecil antibiotiky a vse bylo na 14 dni ok. Nasledne po 14 dnech jsem zacala citit neprijemny tlak vleve casti v krku. Navstivila jsem ORL, jelikoz jsem mela i teplotu 38 stupnu. Lekar ORL mi sdelil, ze se o anginu nejedna a ze to je zrejme pocatek chripky. Pocit predmetu v krku vsak pretrvaval dal tak jsem navstivila znovu praktickeho lekare, kde jsem dostala znovu antibotika po dobu tri dnu. Po dobrani antibiotik necitim zadne zlepseni. Toto jsem sdelila i praktickemu lekari, ktery mi odebral krev na pritomnost zanetu v krvi. Vysledek krve neprokazal zanet. Bylo mi receno, ze jsem v poradku a dostala jsem tedy pripravek Aescin-Teva, ktery beru 6 tbl denne s tim, ze to bude v poradku. Baleni mam skoro dobrane a predmet v krku citim dal. Je to velmi neprijemne hlavne vecer. Obcas se take dostavuje chrapot vse na leve strane krku, citim obcas take zahleneni. Nektere dny je to lepsi nektere horsi, prijde mi, ze to meni velikost. Prosim Vas o radu jak bych mela ted postupovat a jake vysetreni bych mela podstoupit. Prakticky lekar mi porad tvrdi, ze to bude v poradku, ale ja se citim hur. Mnohokrat dekuji.

Odpověď odborníka:

Aniž bych zpochybňovala postup Vašeho praktického lékaře, doporučila bych ještě jednou navštívit ORL lékaře. Bežným vyšetřením (pohledem) lze přehlédnout pouze oblast dutiny ústní a hltanu ke krčním mandlím. ORL lékař má instrumenty, kterými si prohlédne i oblast hlasivek a okolí. Samozřejmě takto po internetu nemohu soudit, co Vámi popisovaný pocit cizího tělesa navozuje - může to být přetrvávající či odeznívající zánět (infekce), vazivový uzlík či polyp na hlasivce, měla by se vyloučit přítomnost cizího tělesa aj. Pokud by k objasnění potíží nestačilo ORL vyšetření, uvažovala bych případně o endoskopickém vyšetření, ale to už by měl indikovat lékař, který Vás uvidí. Lze navštívit také plicní oddělení. Přinejmenším ORL můžete navštívit i bez doporučení PL. Aescin někdy může hlasivkové potíže zlepšit či vyřešit, ale jeho efekt rozhodně není okamžitý. Můžete také zkusit kloktat příp. inhalovat třeba Vincentku, vhodný je i hlasový klid. Přeji, ať se Vaše potíže brzy upraví.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: