Pocit slabosti

Krásny deň prajem,ani neviem čo mi je, niekedy mi zostane tažko,cítim sa slabá až na odpadnutie.Tlak mám okolo 110.70,denne vypijem 3 litre vody,strava pravidelná,chcem sa spýtať čím to potom môže byť? Krvné testy v poriadku aj rontgen hlavy a EEG.Väčšinou mám tieto "stavy" po a pred menštruáciou,v nevyvetraných priestoroch napr.dlhé státie v obchode,pri zlom počasí.Trvá to pár dní a potom sa znova cítim výborne :) Mám dôvod na obavy,čo to môže byť a ako s tým "zatočiť"? :) Niekedy mi to dosť zneprímňuje zivot,radšej v takých dňoch som doma, pretože neviem ci nemôžem odpadnúť.Ďakujem za odpoveď ;) 21 vek

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lenko. Krevní tlak 110/70 mmHg je v normě, nicméně je možné, že toto je hodnota, kterou Vám naměřili v době, kdy jste v pořádku, a v době, kdy pociťujete onu slabost, můžete mít tlak nízký. Náhlou ztrátu vědomí označujeme jako synkopu. Časté jsou i tzv. neúplně vyjádřené synkopy (presynkopální stavy), kdy je přítomna slabost či pocit na omdlení, ale k úplné ztrátě vědomí nedojde. Synkopy mohou mít obecně celou řadu příčin a takto po internetu, bez možnosti dalšího vyšetření podstatu problému jednoznačně stanovit nemohu. Nicméně vyvolávající příčiny, které popisujete, jsou typické pro tzv. ortostatickou či vasovagální synkopu/slabost. Jde o stavy, kdy u predisponovaných jedinců (v populaci jich je min. 3%) v důsledku určitých konkrétních stimulů dochází k nadměrné aktivaci některých nervových struktur a utlumení jiných, v důsledku čehož krátkodobě klesá srdeční výdej. To může vést až ke ztrátě vědomí. Pokud je to Váš případ, pak nejde o nemoc, kterou by šlo léčit, ale o citlivost nervově-reflexních mechanismů, kterou příliš ovlivnit neumíme. Je proto nutné se naučit s tímto stavem žít a fungovat, což v praxi znamená především znát, které situace u Vás mdloby vyvolávají (typicky právě např. delší stání, vedro, pobyt v nevyvětrané místnosti, dále třeba nedostatek spánku, příjem alkoholu ad.), a vyhýbat se jim. Pokud již máte pocit "na odpadnutie", pak zpravidla pomůže rychlé ulehnutí, případně i se zvednutím dolních končetin. Pijte hodně, klidně i více než 3 litry denně, vhodné je zařadit i různé minerální vody a tím lehce zvýšit příjem solí. Vyšetření Vaším praktickým lékařem je přesto na místě. Je totiž nutné vyloučit i jiné, závažnější příčiny, které by mohly navodit Vaše potíže, byť jsou daleko méně pravděpodobné (např. srdeční arytmie ad.). Praktický lékař by tak měl provést celkové vyšetření, které dle zvážené může doplnit o některé další metody (např. EKG ad.) - možná již bylo provedeno. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: