Pocit ,,výrůstků" na vniřní straně horních víček, bolest oka v důsledku cysty

Dobrý den, Už téměř měsíc se potýkám s pocitem něčeho,co v očích nemá co dělat.Nejprve v pravém oku a o tři dny později se mi tento pocit dostavil i do oka levého.Je to nepříjemné zejména při pohybech víček.Přesně lokalizovat tyto ,,výrůstky'' nedovedu,ale nachází se někde pod horním víčkem. Navíc mám na okrajích bělem očí hodně popraskané cévky. Může se jednat o spojivkový zánět?Nemůžou tyto ,,výrůstky'' nějak ublížit oku při mrkání? Mohu na léčbu použít Opthamoseptonex v kombinaci kapek a mastičky? Cca dva týdny nazpět mně začalo navíc nepříjemně bolet pravé oko,zejména když pohledem směřuji vzhůru.Nevím jestli je bolest správné označení,možná se jedná o nepříjemný tlak,který cítím pod horním víčkem blíže k nosu. S tímto problémem jsem se objednala k oční lékařce a ta mi po vyšetření sdělila,že se jedná o cystu a napsala kapky. Od čeho se cysta mohla utvořit a je oku nějak nebezpečná? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zřejmě se jedná o tzv. retenční spojivkovou cystu. Ta není jinak nebezpečná, pouze způsobuje diskomfort. V naprosté většině případů ji lze v ambulanci propíchnout sterilní jehličkou, obsah vyteče. Pokud je cysta větší, tak má tendenci recidivovat a pak už je ke zvážení její chirurgické odstranění. Vznik cyst je různý, ale nejčastěji na podkladě uzavření některé žlázky a následného hromadění tekutiny. O-septonex používat můžete, ale s velkou pravděpodobností Vám nepomůže. Ona popraskané žilky mohou být důsledek drážení. Pro úlevu si kapte spíše umělé slzy bez konzervantů...budou fungovat jako lubrikancia a dráždění se zmírní.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: