Pocit vysikeho tlaku a busenie srdca.

Dobry den. Pisem za svojho manzela. Ma pocit vysokeho tlaku, hlavne vecer pred spanim a potom sleduje aj svoje busenie srdce.Jeho obvodna lekarka mu po vysetreni krvi predpisala lieky na vysoky cholesterol Simvastatin 10mg. Pred nedavnom ho rychla pomoc odviezla s podozrenim na srdcovu prihodu. Jeho pocity boli, ze mu strpol najprv krk, potom zacali ruky, obe naraz, pokracovalo to do brucha ako krc a postupne do noh. Mal problem rozpravat. A vsak ak ho napojili v sanitke na pristroje, ziadny problem srdca sa neukazal a priznaky po prijazde do nemocnice presli. Po vsetkych vysetreniach krvi, hrudnika a aj hlavy sme neboli o nic mudrejsi. Vsetko bolo v poriadku.Konstatovanie: Zdravy a silny muz. Po tejto prihode mu obvodna lekarka predpisala lieky proti stresu na prirodnej baze.Moja otazky su dve.Prva je: Moze suvisiet krvny tlak (alebo pocit vysokeho krvneho tlaku a busenie srdce) s vyskou cholesterolu? A druha otazka : Mozu byt navykove lieky na cholesterol? lebo tieto pocity sa znova zacali objavovat, ked vysadil lieky. Alebo je mozne, ze je toto vsetko psychickeho povodu. (napr. zo stresu) Zijeme v zahranici, preto prosim o radu a nazor na diagnozu. Dakujem za pozornost a za odpoved.

Odpověď odborníka:

Lucie, vysoký tlak ani bušení srdce nemají souvislost s vysokou hladinou cholesterolu, tyto choroby se mohou vyskytovat zcela nezávisle, i když vysoký tlak a vysoký cholesterol se často vyskytují společně. Léky snižující cholesterol nejsou návykové. Popisované příznaky mohou být skutečně psychického původu.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: