Pocit zastavování srdce

Dobry den, posledni dobou se me stava, ze pri usinani mam pocit, ze se mi zastavuje srdce. Lezim v klidu, usinam, uz se dostavam do "polospanku" a najednou mam pocit, ze se srdce zastavi, necitim buseni, nic, tak me to vyleka, vyskocim, mam pocit, ze se nemuzu nadechnout, tak zacnu zrychlene dychat, kontrolovat tep, obcas se i zapotim u toho apod. Zacnu byt samozrejme nervozni, tak vstanu a aspon hodinu chodim po byte a neustale se kontroluji, nechci jit spat, nebot mam pocit, ze snad umru. Je to velice neprijemne, ale vzdy me to vyleka. Trpivam spise behem dne na tachykardie, jsem dost uzkostny clovek, trpivala jsem na panicke ataky drive. V roce 2009 mi bylo provedeno echo srdce, zaver: fyziologicky nalez. Nasledovalo take Holterovske vysetreni, tam me bylo receno, ze srce bije v poradku. Na EKG jsem byla naposled v listopadu, kde byl zaver prave: sinusova tachykardie a inkompl. RBBB (to pry nic neznamena). Vsechna vysetreni by mela byt tedy OK, co se tyce srdce. Nebo se mohlo neco behem te doby zmenit? Nebo si myslite, ze to ma spise psychicky puvod? Dekuji. Dnes v noci se mi to naposled prihodilo a do 2 do rana jsem byla vzhuru vydesena :(

Odpověď odborníka:

Dobrý den, myslím, že ke správné diagnóze jste - po absolvování všech potřebných vyšetření s normálním nálezem - došla sama - psychický původ. Někdy se také hovoří o tzv. neurovegetativní dystonii, kde jsou obtíže podobné a na jejich vzniku se podílí i vegetativní nervstvo (kterému nelze vůlí poručit). Doporučoval bych vyzkoušet přírodní sedativa (poradí Vám v každé lékárně) -čaje, bylinky, čokoládu, med či malou dávku alkoholu - každému vyhovuje něco jiného; jindy pomůže procházka krátce před spaním. Pokud by obtíže přetrvávaly, navštivte svého praktického lékaře - nabídne Vám slabé sedativum, případně psychologa. Vaše obtíže v žádném případě nemají původ v onemocnění srdce. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Něco podobného - kofeinový šok | Od: jk | 15.2.2013 23:37
Stejné příznaky, děsivé
stavy při probuzení, pocit
zástavy srdcem silné
rozrušení. A vypadá to, že u
nás šlo o nadměrné užívání
zeleného čaje. 2 L denně. A
tím nezdravého kofeinu,
který jako povzbuzující
droga má mnoho
negativních účinků včetně
rizika infarktu a smrti.
reagovat
re:Něco podobného - kofeinový šok | Od: Anna | 17.2.2013 11:03
To je zajímavé. Netušila jsem,
že se lze ze zeleného čaje
takto předávkovat kofeinem.
Zatím jsem z podobného
množství zeleného čaje měla
spíš průjem (zelený čaj, zvlášť
s medem je projímavý - bacha
na to!)...
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: