Pocity nervozity a úzkosti před spánkem

Dobry den, lecim se s epilepsii uz asi 13 let. Poslednich pet let jsem bez zachvatu a EEG je dlouhodobe v poradku. Pry jako u zdraveho cloveka. Pres den se citim dobre, ale tesne pred usnutim mivam nekdy pocity uzkosti a nervozity. Kdyz uz pomalu citim, ze usinam, tak se leknu a snazim se rychle probrat. Mam pocit jako bych nad sebou ztracel kontrolu a mam strach, ze prechazim do zachvatu. Podobne stavy mivam i na vysetreni na EEG ale podle grafu jsem v poradku. Pry to jsou jen nejake krtatkodobe vypeti mozku a s epilepsii to nema nic spolecneho. Dostal jsem na takove situace rivotril, etsinou mi pomuze a do 45 minut usnu ale nechci ho jist moc casto. Pry je navykovy, a kdyz se pouziva casto, tak prestava pusobit. Jinak pravidelne beru Depakine a Keppru. Posledni mesic to mivam kazdou treti noc a uz mi to hodne vadi. Je to tim, ze mam tak velky strach ze zachvatu nebo je to nejaky druh stresu nebo porucha spanku?A jak to resit? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Podle popisu se pravděpodobně jedná o úzkostný stav, nejspíše máte opravdu obavy z provokace záchvatu. Nejedná se o poruchu spánku, ale mohl by jste si ji tímto způsobem způsobit. Rivotril může být návykový, na druhou stranu kromě ovlivnění úzkosti, působí i antiepilepticky. Lze jej užívat podle potřeby, není nutné pravidelné užívání a zabírá velmi rychle. Pokud jej nechcete dlouhodobě užívat, měl by jste si o tom promluvit opět s neurologem. Existují i jiné léky na zmírnění úzkosti, avšak většina z nich může být také návyková a žádné další již nepůsobí antiepilepticky. nebo lze zkusit antidepresiva, mají také vliv i na úzkosti. Je u nich minimální riziko závislosti, ale musí se užívat pravidelně, nevynechávat. Proberte to opět se svým neurologem, určitě najdete vhodné řešení Vašich potíží. Je potřeba se jim věnovat neboť jako epileptik potřebujete pravidelný spánek.
Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: