Podezdření na chronovu chorobu

Dobrý den paní doktorko, chtěl bych se zeptat jestli nafouknuté břicho po operaci slepého střeva může být náběh na Chronovu nemoc či by to mohly být srůsty popř., jak dlouho bývá nafouklé břicho po operaci slepáku. Přítelkyně byla na kolonoskopii, CT a různých vyšetřeních, jelikož měly podezření na Chronovu nemoc. Všechna vyšetření byla negativní. Před 2 týdny jí vyoperovaly slepák, který prý byl zanícen. Trvalo to 4 měsíce, než byla operace. Je možnost že za tu dobu by se vytvořila Chronova nemoc? Její rodina má dědičnost srůstů z matčiny strany, ale Chronovu nemoc ne. Léčila se v K. Varech, kde proběhla i operace slepáku a na Kolonoskopii byla v Plzni. Doporučila byste mi popř., na jakém středisku (nemocnici) jsou doktoři zkušení s Chronovou nemocí. Lepší je si tuto nemoc podchytit teď a udržovat ji "pod kontrolou" než aby se jí to rozjelo. Děkuji moc Filip

Odpověď odborníka:

Filipe, Crohnova nemoc a operace slepého střeva spolu nemá souvislost, tedy pouze v případě, pokud není slepé střevo zasaženo touho chorobou. Při operaci by tuto nemoc lékaři na střevě poznali, ev. ři histologickém vyšetření slepého střeva. Pokud přítelkyně absolvovala kolonoskopii, kde je normální nález, o Crohnovu chorobu se pravděpodobně jednat nebude. Crohnova nemoc je typická průjmy, často s krví či hlenem a pouze nafouklé břicho pro tuto chorobu nesvědčí. Doporučuji držet dietu, užívat laktobacily, případně provést kultivaci stolice.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: