Podezdření na cukrovku

Dobrý den,prosím o názor už tři roky žadam doktora o testy na cukrovku. Ale on mě pokaždé přesvědčí že to je zbytečné. Duvody proč si myslim že ji mam: svrběni nohou a pichani neutuchajici žizen stavy hladu až do třepání tak 2-3 tydne sportuji , hodně a kamarádky vydrží celou dobu bez jidla a ja po 10 bazenech potřebuji cukr. otec ma cukrovku- nevim jakou. Když si dám něco hodně sladkého tak dvě hodiny nato přijde ten třepající se stav. Ale je mi 28, 179/69 kg, sportuji tak 4-5 tydne, plavu 40 bazenu, kolo, brusle 30 km, běh 5km, posilovna, kruhové tréningy, aerobní cvičení Poslední dva roky mam vyražku na rukách, na alergologii mi nenašli ani v krvi ani na prick testech vubec nic, nejsem alergik. Četla jsem že to muže souviset

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Markétko! Můj osobní názor na stanovení vyšetření na cukrovku - zcela určitě bych udělal hodnotu hladiny cukru v krve, takzvané glykémie na lačno. To je tak jednoduché a levné vyšetření, že si nedovedu představit, že by měl být nějaký zásadní problém s jeho provedením. Jestliže u pacienta mám velké podezření na to, že by mohl mít danou chorobu, odebírám hladinu glykovaného hemoglobinu, který již s velkou přesností odpoví, zda mám dlouhodobě hladinu cukru nad doporučenými hranicemi nebo ne. Pokud by bylo podezření, že na lačno nejsou obtíže, ale po jídle cukr až příliš "vyletí", pak doplňujeme test se zátěží cukrem, takzvaný orální glukozový toleranční test. Jestliže by Váš cukr byl tak vysoký, že by způsoboval nadměrné močení a neutuchající žízeň, pak zcela jistě již pouhé vyšetření hladiny glykémie na lačno by mělo prokázat nepřiměřeně vysokou hodnotu. Váš problém, že po námaze velice rychle vyčerpáte zásoby svého cukru nemusí nijak souviset s onemocněním, které nazýváme "cukrovka", ale může být způsobeno sníženou schopností organismu "přepnout" na využívání tuků či jiné zdroje energie. To může být spojeno s některými vrozenými, nicméně málo nebezpečnými odchylkami, nebo - vzácněji - například s poškozením jater. Obdivuji Vás, jak intenzivně cvičíte - měl bych si z Vás vzít příklad. Přeji krásný den! Karel Kubát

MUDr. Karel Kubát
MUDr. Karel Kubát

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: Centrum pro závislé na nikotinu

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: