Podezření na amyotrofickou laterální sklerozu

Trpím úzkostí z onemocnění ALS, již jsem na tuto poradnu psal dotaz psychiatrovi, ale ten mi doporučil konzultaci s neurologem, na vyšetření jsem objednán až za dva týdny, tak se chci poradit tady. Už cca čtyři měsíce mi neustále škubájí svaly po celém těle, včetně JAZYKA, což mě velmi děsí. Trochu mě uklidňuje fakt, že již několik let má nezávažné fascikulace můj otec i jeho otec, má je i můj bratr v menším měřítku. Pak jsem si všiml, že mám levé lýtko napohled menší a slabší. Bojím se, že mi atrofuje, což je další příznak ALS. Toho jsem si všiml před měsícem a mám pocit, že to tak nikdy nebylo a navíc žádnou jinou asymetrii na těle nemám. Můžou být nezávažné fascikulace dědičné s tím, že si je výrazně zhoršuji úzkostí z vážné nemoci? Může být rozdíll mezi lýtkami pouhá asymetrie, když rozdílně velká jsou pouze lýtka a nic jiného? Díky za jakoukoliv odpověď. Jiří

Odpověď odborníka:

Jiří, domnívám se, že záškuby svalů nemusejí ihned znamenat ALS, zkuste užívat magnesium a vitaminy ze skupiny B, Amyotrofická laterální skleroza je velmi závažné onemocnění, její výskyt však spadá převážně do jiných věkových skupin, než v které se nacházíte vy, Je však dobře, že jdete na vyšetření k neurologovi, který tuto diagnozu velmi pravděpodobně definitivně vyloučí.
Co se týče rozdílu ve velikosti lýtkového svalu, zkuste zapátrat v paměti,, zda jste s danou končetinou neutrpěl někdy nějaký úraz, zda končetinu podvědomě nezatěžujete méně, než tu druhou atd.. Pokud by se skutečně jednalo o ALS, atrofie svalů by se projevovala spíše symetricky po celém těle a ne jen takto jednostranně náhodně.
Neobávejte se tedy nyní této závažné diagnozy, zkuste magnesium a vitaminy ze skupiny B a v klidu vyčkejte vyšetření neurologa.
S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část druhá
Články: Jak se chovat k popáleninám různé hloubky – část druhá
U popálenin druhého stupně...
Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Články: Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Pásový opar je virové...
„ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Články: „ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Ačkoli je téměř vždy možné...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ischemická choroba dolních končetin
Články: Ischemická choroba dolních končetin
Ischemická choroba dolních...
Karcinomy štítné žlázy
Články: Karcinomy štítné žlázy
Karcinom štítné žlázy je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: