Podezření na celiakii u dítěte

Dobrý den,dcera-7let, má mírný atopic.ekzem a mírnou alergii na pyl trav. Babička má autoimunitní lupus. Při krevním vyšetření na imunologii byl zjištěn deficit MBL a pozitivní protilátky IgA proti tranglutamináze (hodnota 46), druhá hodnota určující celiakii prý negativní.Krev nebyla odebrána na lačno, ale odpoledne po obědě.Nemá žádné potíže, od malička pravidelné vyprazňování, žádné bolesti bříška,dobře jí, je od malička drobnější,ale je to genetická dispozice. Celiakii v rodině nemáme,kojena byla přes 2 roky. Je možné,že tato hodnota protilátek transglut. (před půl rokem byla o polovinu nižší) je vyšší z jiného důvodu než kvůli celiakii, když nemá žádné potíže? A je nutná biopsie,nechci ji zatěžovat zbytečně narkozou a traumatickým zážitkem. Je velká pravděpodobnost tohoto onemocnění a nutná dieta?? A může souviset s téměř nulovou hodnotou MBL? Děkuji za odpověď, hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření protilátek proti tkáňové transglutaminaze v diagnsotice celiakie je velmi citlivé a spolehlivé vyšetření, i tak se konečná diagnosa musí potvrdit biopsií z tenkého střeva. Pacienti nemusí mít žádné obtíže v oblasti zažívacího traktu, mohou být třeba jen unavení, mít kožní projevy .. Zkusila bych odběr za 3 měsíce zopakovat , pokud budou hodnoty stále vysoké tak bych biopsii doporučila. Léčba je celoživotní bezlepková dieta. Před vyšetřením ale ať žádnou dietu dcerka nedoržuje, zkreslilo by to výsledky vyšetření. Na tento odběr nemá vliv, zda-li je pacient na lačno, ani snížená hodnota MBL.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: