Podezření na krvácení do mozku

Dobrý den. Dcerka 7,5 měsíce přepadla na hlavičku z 30 centimetrů, ale dopadla na okraj plastové krabice a natekla jí nad uchem měkká boule o průměru 5 cm. V nemocnici vyšetření odhalilo prasklinu lebky, nechali nás 1 den na pozorování a pak propustili. Za dva dni začala byt dcerka velice spavá a měla teplotu, tak jsme šli večer do nemocnice zas. Pediatr nám řekl, že je to nejspíš viróza. Neurolog na pohotovosti řekl, že teplotu neumí vysvětlit, jiné varovné příznaky nevidí, ale protože je spavá, tak nás ráno raději pošle na CT. Když jsme dcerce po hospitalizaci dali paralen, tak se probrala a asi 45 min si normálně hrála, než znovu usnula. Neurochirurg na oddělení řekl, že ji tedy budeme ještě pozorovat, ale že má být ráno na lačno připravena. Dcerka se pak probudila ještě v 1:00 a do 2:30 si hrála. Ráno se vzbudila v 8:00, ale jen zaplakala a opět byla spavá. V 9:00 dcerka měla opět teplotu a dali jsme ji paralen. Při následné kontrole neurochirurg rozhodl o CT v 10:00. Já jsem řekla, že může být jen unavená po noci, že přeci spala jen 6,5 hod. On řekl, že je divné, že si v noci hrála. A že pokud se mi rozhodnutí nelíbí, tak mám podepsat, že nechci, aby tam šla, a víc se se mnou odmítl bavit. To mi přišlo nejhorší, protože jsem nerozuměla, co se děje. Dcerce brali krev, velmi plakala, a pak opět usnula. Když jsem se ptala, jestli nemůžeme ještě počkat, bylo mi sděleno, že by se to jen zhoršovalo. Když jsem se zeptala, co to to CT je, bylo mi sděleno, že je to standardní vyšetření. Když jsem se zeptala, jestli nemůže jít na MRI, doktor řekl, že ne, protože to trvá 40 minut. Ještě těsně před CT ji viděl pediatr kvůli anestézii a jen tak při mne pronesl, že je to podle něho úplně zbytečné. Dcerce na CT nic nového nenašli, asi v jednu dostala průjem, a večer nás s virózou propustili domů. Chtěla bych vědět vás názor, jestli na neurochirurgii postupovali správně, jestli to neurochirurg vyhodnotil dobře. Dále by mě zajímal váš názor na možnost vyšetření magnetickou rezonancí místo CT. A na závěr, co tedy dcerce hrozí, když na ct byla - obávám se efektů radiace. Velice děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, chápu vaše obavy, avšak nedokážu přesně posoudit postup lékařů jen z vašeho popisu. Neurochirurg se na stav vašeho dítěte díval jinak než vy. Pro něj a hlavně pro vaše dítě by bylo daleko horší, kdyby to CT neudělal a vaše dítě by utrpělo trvalé následky z krvácení do mozku. Vy teď už vnímáte jen obavy z ozáření z CT, jelikož jeho výsledek je negativní. Buďte ráda, že kromě praskliny, neutrpěla vaše dcera jiné poranění. Malé děti nám neřeknou, jak se cítí, komplikace se někdy těžko odhadují a někdy my lékaři provádíme raději více vyšetření, pro jistotu. Je lepší udělat něco navíc, než zanedbat vyšetření a poškodit dítě. Pokud některý lékař shazuje práci druhého a prohlásí vyšetření před rodiči za zbytečné, měl by převzít zodpovědnost a dítě převzít do své péče. Co se týče MRI a CT, MRI trvá opravdu déle a tím je i anestezie delší a ta je pro malé dítě také rizikem. Na druhou stranu se zatím nezjistila žádná škodlivost magnetického vlnění na rozdíl od nezdravého rentgenového záření. Z jednoho CT bych obavy neměla, pokud by se toto vyšetření opakovalo, pak už je rizikové. Bohužel účinky ozáření se nedají odhadnout, jsou individuální. Jsou lidé, kteří měli i 10 a více CT vyšetření za život a nikdy neonemocněli rakovinou. Na druhou stranu jsou lidé, kteří nikdy neměli CT vyšetření a mají rakovinu. Pokud se někdy dostanete do podobné situace, nechte si vše podrobně vysvětlit, nenechte se odbýt. I když bývají chirurgové skoupí na vysvětlování, vy na to máte právo, stůjte si za svým. Chcete vše vysvětlit a chcete znát i alternativní postupy. Bez podrobného vysvětlení vám nemohou vnutit negativní revers. A ta teplota po úrazu mohla být shoda náhod, že virosa začala v době po pádu. Doufám, že vás podobná situace s dítětem již nepotká.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: