Podezření na nadměrný rustový hormon

Dobrý den pane doktore chtěla bych se vás zeptat, byla jsem Neuroložkou odeslána na Neurochirurgii kvůli středně těžkému utlačení nervu v oblasti lokte (kubitální syndrom) který se několik měsíců nelepší a doktor Neurochirurg ni mě prohlédl, zeptal se jestli jsem byla celkově Endokrinilogicky vyšetřena, byla jsem jen na štítnou žlázu (mám hypotyreozu) a trochu zvětšenou strumu, pak i Nadledvin kvůli nadměrnýmu pocení a to dopadlo v pořádku. Doktor si mě prohlédl a řekl, že jsem celkově dost velká, jestli mi nejsou malý starý boty, prstýnky, zhrubnutí hlasu a menstruaci. U těch nohou a rukou jsem si toho už před nějakou dobu všimla a nechápala jsem proč se mě ptá, pak mi říkal i něco o obličeji a že bych se měla nechat vyšetřit na podvěsek mozkový, tak jsem volala Endokrinoložce a ta mě poslala na odběr krve,čekám na výsledky kvůli růstovýmu hormonu, prý ale většinou je problém v podvěsku mozkovém, ale já před rokem byla kvůli bolestem hlavy na MR a prý v pořádku, moc nerozumím tomu kde by ten problém teda mohl být. Před cca 8 roky jsem nosila pár prstýnku na obou rukách, pak jsem je přestala nosit a poslední dobou už i nějakej rok zpět jsou mi všechny prstýnky malé, nejdou na žádný prst až na jeden, dokonce i u jednoho jsem si pamatovala, že ten prstýnek byl na levém prsteníčku a teď ho tam nedám, to samé u bot, dříve jsem kupovala boty 41, nyní mě převážně 41 v obchodě tlačí a někdy tam tu nohu nedostanu, myslela jsem si, že je to výrobcem, ale u bot které jsem měla ještě před 3-5lety které mám doma, mě hrozně tlačí a chodit by v tom nešlo, muže být teď problém v těch růstových hormonech nebo je možný tím,že jsem před cca 8 lety byla štíhlejší než nyní,že by ty prsty ztloustli? Doma mi neustále naznačují, že to bude tim, že jsem přibrala, ale vidím ženský v MHD co jsou hodně silné, ale ruce a prsty mají malé a u nohou mi zase říkaj, že se mi asi rozplácla. čim to tedy muže být, hormonama nebo zvýšenou váhou? Jinak okolí mi říká, že jsem celkově pevná, že mám dost svalu a nikde mi to nepřetýká, měřím od 15 let 181 cm. A je možný, že by se růstovým hormonem zvětšovala i lýtka? Před 3lety jsem je měla užší, teď mám problém s kozačkama jak v obchodě tak doma, lýtka jsou spíš svalnatý, co se týká obličeje vidím na fotkách rozdíl spíše s odstupem kdy mi bylo 19 a byla jsem hubená, než teď ve 30letech. S váhou bojuju, po štítné žláze a léku Mirzaten jsem přibrala a teď mi jde váha z velkým úsilím dolu. Mimochodem mám i potíže se zády, ale doktor mi tam našel nějaké potíže po celé páteři až po zablokovanou krční páteř. Moc vám děkuji za odpověď na můj dlouhej dotaz.

Odpověď odborníka:

Je pravděpodobnější, že se jedná o zvětšení hmotnosti, ta se jistě objeví v lýtkách, v prstech rovněž, ale spíše méně a vyjímečně. Jistě se musí myslet na změny v podvěsku mozkovém. Na místě je jistě vyšetření endokrinologické, zjištění hladin hormonů a dalších faktorů Pravděpodobně lékař bude ordinovat i vyšetření CT, že je v předchorobí negativní vyšetřeníé MRI je věc pozitivní. Chirugie nebo lépe neurochirurgie by přišla na řadu až opravdu po uzavření diagnozy endokrinologem, pokud by byla nutná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: