Podezření na rakovinu tl. střeva

Je mi 44 let. Zhruba před měsícem jsem zaznamenal první bolesti v nadbřišku. Současně se dostavilo nucení na záchod 6x denně. Jednalo se většinou průjem s příměsí krve kaštanové barvy. Občas byla stolice i kašovitá světlá žlutohnědá. Tmavší krev byla vmísena do stolice. Obvodní lékařka mě odeslala na gastroskopii s výsledkem antrální gastritida a bulbitida HP negativní. Nasazen Helicid. Bolest se přesunula do podbřišku, posléze začalo bolet levé podžebří, levý bok a někdy i oblast levé ledviny. Zvýšená teplota 37,1 každý den. Stolice každé ráno, většinou krvavý průjem. Poté ještě jednou nebo dvakrát jen malé množství, někdy s krví nebo bez. Zácpu nemám. Netrpím nechutenstvím. Dodržuji šetřící dietu. Tento stav trvá již měsíc. Mám vnitřní hemoroidy, ale i tak mám strach. Jsem objednán na sigmoideoskopii. Prosím o Váš názor. Mohlo by se jednat o rakovinu tl. střeva popř. o zánět tlustého střeva? Děkuji za Váš odborný názor.

Odpověď odborníka:

Uvedené obtíže a příznaky mohou provázet jak zánět tlustého střeva, tak i nádorové onemocnění, přičemž zánět je daleko pravděpodobnější (zvýšená teplota, opakované vyprazdňování, bolesti). V každém případě je vhodné vyšetření tlustého střeva, alespoň sigmoideoskopie (kontrola od konečníku po esovitou kličku tlustého střeva včetně), lépe koloskopie (kontrola tlustého střeva v celém jeho průběhu). Je dobře, že jste na vyšetření již objednán.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: