Podezření na schizofrenii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli můžu mít schizofrenii a jestli ano tak co s tím. Už asi dva roky mám přechodnou depresi a asi odjakživa poruchu pozornosti (není diagnostikovaná jen tomu tak říkám), která se mi už ale vymyká. Víte sem ve třetím ročníku a o hodinu fyzikální chemie si kreslím... a přitom bych chtěla jít na vysokou a vím že bych měla dávat pozor ale prostě v té chvíli na tohle všechno zapomenu a začnu si kreslit, nebo prostě koukám do zdi.. Poslední dobou mám hodně agresivní myšlenky, no ony to nejsou ani tak myšlenky jako obrazy mě jak ubližuju svým kamarádům a rodině. Nebo jako dneska odpoledne, koukala sem na televizi pak sem se natáhla pro kávu a zničeho nic sem se viděla jak házím ten hrnek o zeď a mlatím hlavou o stůl. Pak sou tu takové zvláštní chvíle když jsem sama a mám depresi ( která se prostě objeví, často bezdůvodně) a přemýšlím nad smrtí a tím tajemnem kolem ní, přitom se mi zřídka stává to že slyším nějaký cizí hlas jak na mě křičí nějaké slovo kterému nerozumím ,ale jako mrknutí okem to zmizí, následuje pocit stísněnosti a strachu. Vím že sem zvláštní, že se nechovám jako mí vrstevníci, mám pocit že mi nikdo nerozumí, že sem ztracená a nemám budoucnost, že všechno co každý den dělám je rutina ,která za pár desetiletí stejně skončí smrtí. Nikomu sem o svých pocitech neřekla, nerada se svěřuji, nevěřím lidem. A co se týče rodiny, na citové úrovni s nimi vůbec nekomunikuji. Nevím co mám dělat a bojím se že má dětská doktorka mi řekne že si vymýšlím nebo to přeháním a pak to zavolá domů a mamka se mě bude vyptávat na věci o kterých s ní nechci mluvit. Fyzické problémy jsou snad jen bolest hlavy (čelní lalok), únava, bolest mimických svalů (když sem ve stresu nebo mám strach a zrovna teď), chvílemi koktám nebo se zadrhávám. Děkuji za odpověď a váš čas.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Veroniko, Váš problém je patrně velmi komplexní. Popisujete řadu příznaků, jako jsou deprese, poruchy pozornosti, agresivní myšlenky, pseudohalucinace (na ty pravé nemá pacient náhled) pocity zbytečnosti. Píšete že je Vám pod 20, čili jste velmi mladý člověk, jeho ž osobnost není ještě dovyvinutá. Samozřejmě diferenciální diagnostika je velmi široká, schizofrenie se mi nezdá jako pravděpodobnější, spíše bych to viděl jako dekompenzaci osobnostní. Nicméně v každém případě byste se měla obráti na psychiatra, a eventuelně by bylo velmi vhodné psychologické vyšetření. I kdyby tak většina duševních poruch včetně i kdyby schizofrenie se dá úspěšně léčit, zatímco prognoza neléčených duševním poruch může vést k chronickým psychickým potíží. S pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: