Podezření na výhřez ploténky

Dobrý den, obracím se na Vás, jelikož si už prakticky nevím rady. Déle než 3 roky, akorát s přestávkami, kdy se můj stav relativně uklidnil a kdy jsem se od bolesti dokázal odpoutat, mě trápí intenzívní bodavé a řezavé bolesti spodní etáže zad ruku v ruce s bolestmi břicha, výpadky sfinkterovodetrusorových funkcí (častokrát si nevybavím potřebu na malou a dojde k menšímu úniku moči), potřeba na velkou stranu je nepravidelná, často se ráno vůbec nehlásí a pak se dostaví prakticky bez varování až v práci, že sotva stíhám na toaletu doběhnout....Mám pocit i oslabených svěračů a mnohem nižší citlivosti na hýždích i genitálu,jen vyjímečně se dostaví erekce.Posledně zmiňované by mi ani tak nevadilo, mnohem víc mě sužuje bolest právě spodních zad a břicha spolu s výpadky reflexů a pocitem zástavy trávení, po dobu nesnází s ploténkami mi mnohem méně chutná jíst.... V RTG nálezu LS páteře mám sinkonvexní skoliozu o 13 stupňů podle Cobba, ventrolistézu L5 o 3 mm, spondylolistézu, masívní snížení MOP Th12-L1 a L5-S1, Schmorlovy uzly Th10-11, prostor Th12-L1 hraničně zúžený až zašlý, s četnými přemostěními, páteřní kanál o šířce 18 mm. Při chůzi soustavně zakopávám, prakticky tahám nohy po zemi, a ve spodní etáži zad mám pouhým zrakem viditelnou velkou prohlubeň.Při tom všem nelze v mém případě diagnostikovat, zda potíže nejsou způsobeny syndromem konu míšního či kaudy, poněvadž mám od 2 měsíců věku (dnes je mi 43 let) v těle implantován V-P shunt obsahující kovové části, takže diaqnostika metodou magnetické rezonance je v mém případě kontraindikována....Prosím o radu, jaké jsou další možné postupy vyšetření případného masívního útlaku míšních nervů vyhřezlou ploténkou, zda lze v mém případě vůbec jinými způsoby zjistit, zda se jedná o výhřez, a kdyby šlo skutečně o něj, jaká je možnost léčby - a zda na případnou operaci není již po třech letech obtíží pozdě....

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z další diagnostiky se nabízí perimyelografie (PMG) a CT po PMG. Sice je to invazivnější metoda, vyšetří stav kanálu páteře i chování páteře i vstoje. Navíc, jste-li přes třicet let po VP drenáži, je otázkou, jestli ještě je ventil potřebný a nemohl by se odstranit. Navrhoval bych spíš PMG a pak vyšetření neurochirurgem.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: