Podkolenní úpony a leydenská mutace

Dnes ráno při chůzi ze schodů jsem pocítila hlasité lupnutí v podkolenní jamce. Jsem ID, pracuji na 4h a tak jsem pokračovala do práce. Protože se mi ale špatně chodilo a v něktrých polohách a při chůzi ze schodů noha dost bolela, zašla jsem po práci raději na chirurgii. Po RTG mi lékař oznámil, že mám artrózu a ono křupnutí ráno byl podkolenní úpon. Dostala jsem ortézu na celou nohu, mám doporučené priznicovy obklady a klidová režim. Můj problém je, že jsem se zapomněla zmínit o leydenské mutaci (F5, G1691A,GA, riziko xxx), kreou mi nedávno zjistili. Je to pro mě nová situace, ani nemám ještě vyšetření z hematologie. Najednou si nejsem jistá, jestli znehybněná noha není při téhle diagnoze problém, jestli poraněný úpon nemúže způsobit problémy. Nechci zbytečně panikařit a chodit na chirurgii, kde jsem byla ošetřená jen kvůli nejspíš zbytečnému dotazu. Jinak mám za 14 dní kontrolu. Budu ráda, jestli mi odpovíte, abych věděla, jestli se mám na chirurgii vydat ještě před termínem kontroly. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Milá paní Dagmar, jste zjevně inteligentní pacientka, Váš dotaz je zcela na místě. Být Vámi, řešila bych situaci s registrující praktickou lékařkou, ta bude pravděpodobně nejvíce informována o konkrétní variantě Vašeho trombofilního stavu, případně se poradí v příslušném trombotickém centru /v Praze například ve Fakultní poliklinice na Karlově náměstí/.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: