Podlitina

Dobrý den, asi před půl rokem jsem po zakopnutí upadla stehnem na okovanou hranu schodu. I když trvalo celkem dlouho, než se podlitina vstřebala, nevěnovala jsem jí zvláštní pozornost. Nyní jsem si ale všimla, že mi na jejím místě zůstala menší táhlá prohlubeň. Je možné, že se sval při nárazu nějak deformoval? Ptám se spíše ze zvědavosti - na funkčnost to, zdá se, nemá vliv. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Monika T.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Moniko, při úrazu došlo ke krevnímu výronu - to je modřina, kterou jste pozorovala. Příčinou je poranění - cév, nedá se vyloučit, jestli jste si přitom nenatrhla částečně sval. Vámi popisovaná prohlubeň tedy může být způsobená buď částí krevního výronu - krve, která se nevstřebala, ale proměnila se na vazivo - tzv. organizovaný hematom, nebo se může jednat o vazivovou jizvu natrženého svalu, nebo kombinaci obou příčin. Pokud Vám to nezpůsobuje žádné potíže, opravdu není nutné s tím nic dělat. V případě, že by to nějaké potíže činilo, bylo by nutné došetření ulrazvukem (sono) a vyšetřením u chirurga, kde by podle potřeby eventuálně mohlo podle potíží a výsledku vyšetření být doporučeno vyříznutí organizovaného hematomu. Ale to bych opravdu zvažoval jen při výraznějších potížích, takže jestli žádné nemáte, nemusíte se ničeho obávat. Hezký den! JM

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: