Podvěsek mozkový

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně mého manžela. Od pubertz manžel trpí zvětšenými prsními žlázami. Nikdy neměl a nemá žádné problémy, ale doktorka se ho rozhodla na základě jeho dotazu ke gynekomastii poslat na preventivní vzšetření ohedně hormonálních problémů- vyšetření krve, UZ ledvin a nadledvin a RTG hlavy- podvěsku mozkového. Když si byl pro výsledky, řekla mu, že krev i UZ jsou v pořádku, ale že na RTG je možný nález na podvěsku mozkovém- prý je to nejasné, jedná se o nějaké přerušení v oblasti tureckého sedla. Tak ho poslala na vyšetření přímo na endokrinologii, v žádance uvedla tento fakt a potom také hodnotu prolaktinu z krve, což bylo 9,3. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to něco, čeho bychom se měli bát. Lékařka sice manželovy řekla, že se bát nemá a s vyšetřením nemusí spěchat, že to není něco, čemu by hrozilo prodlení nebo co by ho mělo ohrozit na životě, ale stejně člověk strach má a pak máme strach i proto, že bychom rádi měli děti a bojíme se možné neplodnosti. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Lucka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obecně by mohl mít manžel změny na podvěsku mozkovém, nelze předjímat v jakém smyslu (nejspíše adenom-nezhoubný nádor z jednoho druhu buněk) - počkejte do výsledků vyšetření a podrobně se na ně vyptejte oš. lékaře. Pokud se potvrdí, prolaktin se dá snížit léky a nemusíte se neplodnosti obávat. Hlavně budte v klidu, do vyšetření nelze nic předjímat, stres a strach zhoršuje nejen situaci v rodině, ale i možnosti oplodnění. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: