Podvýživa

Dobrý den, mám 11 letou dceru která ve svém věku už o moc zaostává váhově i výškou oproti svým vrstevnicím. Od narození špatně jedla, neustále to řeším s naším pediatrem, ale ten to nechává být, že je v normálu. růstový graf s námi neřeší, vyžádala jsem si alespoň odběry krve, které byly v naprostém pořádku a vyšetření na kostní věk, kde mi řekli, že jsme tak o půl roku pozadu. Dcera váží 23 kg a měří 133 cm. Každý den snídá, dostává řádné svačiny, ve škole chodí na obědy, druhý oběd má kolem 14 hod. doma, následuje svačinka a poté zpravidla ještě teplá večeře. Jsem z toho už naprosto zoufalá, jí asi méně než její spolužáci, ale kvalitní domácí stravu, žádné fast foody, brambůrky atp... Sama je z toho nešťastná a smutná, chtěla by to dohnat, ale marně, ve škole je terčem narážek a posměchu už ji nenuceně prosím na váhu a chválím doslova každý gram a centimetr, který nám přibyde. Za poslední dva roky vyrostla o 5 cm a přibrala 2 kg Jako novorozeně měřila 50 cm a 2950 g porod císařským řezem. Prosím pomozte co bychom dál měli podniknout zda jít na nějaké genetické vyšetření ,co dál... Přístup našeho pediatra mě děsí, jsem naprosto zoufalá, ale dceru povzbuzuji a nedávám to na sobě znát i když už to také ví a obě se tím moc trápíme, celá naše rodina i prarodiče Jinak je šikovná, pohyblivá, ráda sportuje, ale je i často smutná. Jako rodiče měříme 165 cm manžel má 75 kg a já 55kg Děkuji moc budu se těšit na Vaši odpověď a opět trochu naděje Milada

Odpověď odborníka:

Vaše dcera je svojí váhou a výšku velmi těsně u dolní hranice normy. Vzhledem k tomu, že vy i manžel jste malého vzrůstu, bude i dcera pravděpodobně malá. Neznám přesnou vývojovou křivku dcery, ale při parametrech váhy a výšky, které uvádíte bych doporučila návštěvu Dětské kliniky v Praze Ke Karlovu nebo v Motole (endokrinologickou ambulanci). U dětí, a u dívek zvláště, je třeba i v tomto věku zvažovat také mentální anorexii či bulimii. Pokud veškerá vyšetření na dětském oddělení dopadnou dobře a lékař neshledá žádnou patologii, není třeba se znepokojovat. Případně bych se obrátila na výživového poradce.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: