Pohľad na vec

Prajem pekný deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, na koho sa obrátiť. Mám 33 rokov a celý rad príznakov. V prvom rade musím uviesť, že trpím úzkostnou poruchou a v posledných rokoch užívam nižšie dávky Seroxatu. Panické ataky už našťastie nemávam. Prejav úzkosti nastúpil po tragickej nehode príbuzného. Ani neviem, či celý rad problémov môže vyplývať z tejto diagnózy. Stav sa trocha zlepšil po diagnostikovaní malaabsorpčného syndrómu čriev (celiakie) biopsiou, teraz som momentálne na bezlepkovej diéte. Zároveň som popri celiakii aj vegetariánom, a neviem, či dané problémy nie sú aj príznakom dlhoročného vegetariánstva. Trpím miernou nadváhou. Vyčerpáva ma stuhnutie svalstva až nervovým oslabením v šijovo-plecovej oblasti ľavej strany s občasným tŕpnutím, ktoré sa prejavuje až v hrudnej chrbtici, bolesťami z krčnej chrbtice atď. Neurológa navštevujem, len je problém s užívaním liekov, ktoré sú v kontraindikácii s gastro problémami. Čiže nedochádza k preliečeniu iba haseniu stavu v malých dávkach. V poslednom rade sa pridružil zrýchlený tep, niekedy s pocitom jeho ozvien v celom tele - 80-90 úderov v kľude. Niekedy mierne zvýšený tlak, inak v kľude v norme. Pocity na omdletie, niekedy zálev tepla, tlak na hrudi. Tieto pocity ma vyslovenie desia. Pri laboratórnych vyšetreniach imunoterapeutom sa preukázali vysoké hodnoty IgE 1343,81 Ul/ml s nezistenými príčinami, slabou alergiou na niektoré druhy tráv. Následne ORL lekárka odporúčala pre opakované zápaly tonsilektómiu a pre nálezy streptococcus beta-haemolyticus, Haemophilus parainfluenzae a v nose staph. aureus. Občas sa pridružia problémy s močovými cestami a odôvodnenou chronickou prostatitídou. Sestra trpí poruchou štítnej žľazy, u mňa dané príčiny nezistili. Jedna známa lekárka sa ma opýtala, či náhodou problém nebude v nadobličkách. Toto vyšetrenie som zatiaľ neabsolvoval. Ja by som sa najradšej podrobil celostnému pohľadu na vec, či za všetkými príčinami nemôže byť jediný menovateľ. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jane, z výčtu Vašich příznaků je pravděpodobné, že příčin Vašich obtíží bude několik. Některé obtíže jsou tzv. organického původu (např. céliakie, nadváha, prostatitida), jiné budou tzv. funkční (úzkostná porucha, pocit zrychlené srdeční akce). Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem na programu komplexního vyšetření, zaměřeného na postupnou identifikaci jednotlivých příčin. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Reakcia na "Pohlad na vec" | Od: Milan | 3.4.2013 19:57
Prežil som niečo podobne. Vsetky "zrychlene tepy, busenia srdca, zavrate a kopec dalsich inych "chorob" po uspesnej liecbe u psychiatra prestali. Jedinu velku vycitku mam na vsetkych tych odbornych lekarov, ze si ani jeden z nich nevsimol, ze potrebujem psychiatra. Dnes som uz 3 roky bez zdravotnych problemov.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: