Pohyb a výživa batolete

Dobrý den. Mám vnučku 16 měsíců. Má od narození nějaké ochablé svaly, chodívali s ní na rehabilitaci, teď už ne. Zatím nechodí, běhá po čtyřech, chvílemi se postaví a posouvá kolem nábytku. Chtěla bych poprosit o pár informací. 1) Vnučku vidím jen občas, ale mám dojem, že v posledních pár měsících se její schopnost chodit nevyvíjí, spíše naopak. Nožky se jí dole (tam, kde my dospělí máme klenbu) jakoby více bortí dovnitř. Když jsem ji jednou viděla v botičkách, byl její pohyb pružnější, jistější, vnímala jsem výrazný rozdíl. Doma je ale prakticky pořád naboso (venku sedí v kočárku). Neměla by mít nožku zpevněnou botičkami, když se snaží chodit? 2) Vnučka má hodně neklidný spánek, reaguje na každé „šustnutí“. Večer nesmí dostat kašičku, ale jen mléko, protože prý pak nespí vůbec. K ránu (spíše v noci – třeba ve 3.30 hod.) pak má opět mléko. Je to běžné, že nemůže mít kaši? Nesignalizuje to nějaký problém? Ve dne jsem párkrát viděla, že např. po obědě se jí vracelo jídlo do krku (polykala, zrudly jí oči), je to v pořádku v tomto věku? Nevadí, že v tomto věku pije mléko ještě téměř v noci? Ráno bývá bledá a unavená. 3) Dcera často nosí vnučku tak, že ji jednou rukou drží za břicho (ve druhé nese něco jiného), přičemž má spodní část břicha zatlačenou, zatímco horní část je tlačena nahoru a břicho je značně vyboulené. Nelíbí se mi to, nemůže ji to nějak poškodit? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Jano! Chápu, že máte starost o svou vnučku. Jen nevím, jestli to spolu můžeme po internetu nějakým způsobem vyřešit. Mohu pouze napsat svůj názor na věc, nicméně jen orientačně, protože jsem slečnu neměl možnost vyšetřit. Nevím okolnosti těhotenství ani porodu. Píšete, že má od narození ochablé svalstva chodili na rehabilitaci. Motorický vývoj včetně chůze u těchto dětí bývá opožděný, takže tyto projevy nestabilní chůze mohou být v tomto věku ještě v mezích širší normy. Opora botiček bývá výhodou. Také lehký spánek je u těchto dětí častější. Strava dítěte je plně v režii jeho rodičů, pokud má problémy s polykáním kaše, tak mu ji třeba nechtějí dávat. Nicméně si nemyslím, že by kaši nemohlo. To samé s mlíčkem. Pokud není intolerance mléka, může ho pít ve dne i v noci. Jak líčíte to vracení jídla, tak dítě může mít reflux ze žaludku, to by bylo vhodné došetřit. Ohledně nošení dítěte se stlačeným břichem - zcela jistě to není vhodné po jídle a po delší dobu. Může to podporovat ten návrat potravy ze žaludku. Snad jsem odpověděl na všechny dotazy. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: