Pokles bílých krvinek

  • Dotaz od: Petra Dvorská
  • Publikováno: 22.12.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den, má sestra (41 let), trpí roztroušenou sklerózou. Pohybově i mentálně je v pořádku, ale při vyšetření krve jí bylo zjištěno nedostatek bílých krvinek. Je možná souvislost s tímto onemocněním, popřípadě mi můžete poradit, jak a čím "doplnit" bílé krvinky?! Děkuji

Odpověď odborníka:

Záleží na tom, jak závažný tento pokles je. Mírné snížení určitých podtypů bílých krvinek není nic patologického. Pokud by se jednalo o výrazný pokles, vedlo by to ke snížení imunity a zvýšené náchylnosti k nejrůznějším i banálním infekcím, proti kterým by se tělo nedokázalo bránit. K takovému poklesu ale u roztroušené sklerosy nedochází. Spíše by se mohlo jednat o nežádoucí účinek léků nebo onemocnění krvetvorby, které s RS vůbec nesouvisí. Bílé krvinky bohužel nijak doplnit nejdou, musí se odstranit vyvolávající příčina.

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: