Pokracovani dotazu: roztrousena skleroza nebo "jen" nervy

Dobry den, reaguji na dotaz, ktery jsem Vam zasilala nedavno a jiz byl zodpovezen. Tady preposilam muj text i Vasi odpoved a nasledny navazujici dotaz: Dobry den, mam sileny strach z roztrousene sklerozy, od listopadu, kdy se mi stala nahla prihoda s pocitem slabych nohou, necitlivosti na obliceji, pocitem na omdleni, pokracovalo to busenim srdce atd... Byly mi provedeny krevni testy a vse bylo v poradku a jelikoz mi byla diagnostikovana latentni tetanie a lecim se na ni na neurologii, tak to bylo svedeno na tetanicky zachvat. Od te doby se ale me potize zhorsuji ci pretrvavaji, pocituji temer neustale pocity toceni hlavy, zavrate, nestabilitu pri chuzi... Byla jsem jiz vysetrena na 2 neurologickych klinikach a pokazde mi bylo receno, ze je klinicky nalez negativni neloziskovy (neurotopicky neloziskovy nalez), takze vysetreni na magneticke resonanci bylo oddaleno na neurcito, ze to nepovazuji za nezbytne. Byla mi nasazena nyni nove antidepresiva Elicea a pani doktorka rikala, ze si mysli, ze na magneticke rezonanci by nic nebylo a ze me potize jsou jen subjektivni, ze objektivne nic nepozoruje. Ja se ale opravdu necitim dobre, cim vic se tim zabyvam a premyslim nad tim, tim je mi hure. Tak nevim, zda jsou me problemy vazne jen psychicke ci je v tom neco vazneho. Mam opravdu obavy, ale vysetrena jsem jiz byla nekolikrat u vice neurologu a vysledek byl pokazde stejny, tak si rikam, ze by mi snad nekdo na neco uz prisel, ale presto se hrozne bojim a mam pocit, ze dokud neuvidim cerne na bilem, ze mi nic neni, tak budu porad na dne :( Jsem z toho vazne nestastna, je to zacarovany kruh. Jsem dost uzkostny clovek, casto ve stresu a trpivala jsem na panicke ataky drive, take mam ztuhle svaly krcni patere a dle RTG na skeletu Cp afyziologicka kyfosa u C5 a tela C5-Th1 v blokovem postaveni. Absolvovala jsem 2krat vysetreni EEG a bylo negativni (akorat nespecificka abnormita F-T vlevo). Co si o tom myslite? Mam "verit" svym lekarum a nestresovat se dale myslenkou roztrousene sklerozy? Uz si obcas pripadam jak hypochondr, porad bych behala po vysetrenich a lekarich, omezuje to uz i muj osobni zivot, mam strach byt sama a na druhou stranu nechci nikam chodit ze strachu, ze omdlim apod. Dekuji moc za reakci. Odpověď odborníka: Osobně se také přikláním k názoru, že se nejdedná o roztroušenou sklerózu, ale obtíže jsou nejspíše psychické charakteru. Kdyby měl neurolog sebemenší pochybnosti, zcela jistě by neváhal provést MR. Jen dodavam, ze magneticka resonance byla zvazovana a zrejme by mi uz udelana i byla, ale jelikoz mam nyni jiz asi pul roku rovnatka, takze to nejde samozrejme s nema (kov). Presto mi pani dr. rekla, ze si mysli, ze tam nic nebude, ze by to bylo spis pro me, abych vedela, ze mi nic neni, takove ujisteni. A ze to neni nezbytne vzhledem k negativni klinice, takze se uvidi dle stavu do budoucna. Myslite si, ze z toho vyplyva, ze mi opravdu nic neni a kdyby mela preci jen podezreni, tak by se rovnatka sundala a vysetreni se provest muselo, ne? Mam z toho takovy smiseny pocit a nevim co si myslet. Ale asi mi nezbyva, nez ji verit. V ambulanci lekarky jsem za posledni 4 mesice byla asi uz 4krat a vysledek znel pokazde stejne, objektivne nic neshledala vsemi moznymi metodami, ktere lze bez pristroju provest (proklepani, prohmatani atd.). A proto se jeste ptam, lze vubec takhle na neco konkretniho prijit? Moc dekuji!!

Odpověď odborníka:

Magnetická rezonance se doporučuje dle následujícího postupu- pacient přijde s obtížemi, lékař provede anamnézu, vyšetření a to jsou hlavní úkony, které ho navedou na diagnózu o kterou by se mohlo jednat. Tuto diagnózu si pak potvrdí pomocí MR. Opravdu můžete být klidná, že kdyby měla paní doktorka podezření, neváhala by a rovnátka by musela dolů. V klidu bych tedy vyčkala než rovnátka sundáte, uvidíte jak stav bude probíhat a kdyby nedošlo ke zlepšení, může se MR pro Váš klid udělat s odstupem.

MUDr. Sylvie Richterová
MUDr. Sylvie Richterová

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: