Polykací potíže

Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně mých zdravotních problémů. Je mi 25 let a již dlouho mám problémy především s krční páteří, pracuji z domova celý den na PC, ale problémy jsem měla již dříve. V létě jsem byla na magnetické rezonanci mozku a krční míchy kvůli podezření na RS, vše bylo v pořádku, zjistili jen blok C páteře. Chodila jsem na rehabilitace a snažím se cvičit i doma, ale problémy mám stále. Asi měsíc mám knedlík v krku na levé straně a hůře se mi polyká, někdy mám pocit váznutí sousta. Byla jsem na ORL, kde zjistili chronický zánět hltanu a streptokoka. Dostala jsem antibiotika a na kontrole řekli, že je v krku vše v pořádku, kontrolní výtěr nedělali. Měsíc mám ale zvýšené teploty večer a poslední dva dny i horečky. Půjdu na krevní odběry na různé infekční nemoci. Píši Vám ale hlavně kvůli tomu, že jsem byla i na RTG jícnu a polykacím aktu, kde bylo všechno v normě až na to, že zjistili osteofyty. Ve zprávě mám napsáno: Mírné imprese na dorzální stěně jícnu způsobené osteofyty obratlů C5-C6. Lékařka na ORL to uzavřela s tím, že mám problémy s polykáním od páteře a do zprávy mi napsala: Forestierův syndrom-CC+dysfagie a nic víc mi k tomu neřekla. Na internetu jsem našla, že Forestierova nemoc je docela vzácná a hlavně ji mají lidé až v mnohem starším věku, navíc prý může způsobovat vážné zdravotní problémy, poškození jícnu apod., což mě dost vyděsilo. Nevím, jestli paní doktorka vycházela pouze z lékařské zprávy nebo viděla i snímky RTG jícnu a polykacího aktu. Chtěla jsem se zeptat, jestli si myslíte, že je možné, abych opravdu měla tuto nemoc v 25 letech? Vím, že výrustky na páteři má hodně lidí, ale bojím se, aby to opravdu nebyl ten Forestier. Je tato nemoc opravdu tak nebezpečná a dá se s ní vůbec něco dělat? Vím, že je možná operace v případě velkých potíží, ale je možné nějak předejít tvorbě dalších osteofytů a zvětšování již existujících? Knedlík v krku navíc cítím spíše v horní části pod mandlí a ne v oblasti jícnu a také mi připadá divné, že ve zprávě z MR o osteofytech nic nepsali. Předpokládám, že na MR by byly určitě vidět. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Michaelo, myslím si, že jde čistě o tzv. pracovní diagnózu- to znamená, že je potřeba celou věc nějak uzavřít a přesná a zřejmá příčina vašich potíží není známa. Vaše potíže (včetně zvýšených teplot, knedlíku v krku atd.) nesouvisí s tímto syndromem. Problémy s krční páteří patří (alespoň v mé praxi- ordinaci) k jedním z nejčastějších důvodů, proč mě pacienti navštíví. Vy jste byla velmi pečlivě a podrobně vyšetřena a nepřišlo se na žádnou závažnou příčinu vašich potíží !!! Pokud se vracejí zvýšené teploty, je potřeba v prvé řadě pátrat po infekční příčině. Ostatní věci nyní pusťte z hlavy. Hezký den. Dr. Krákora M.

MUDr. Martin Krákora
MUDr. Martin Krákora

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Klášterec nad Ohří

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: