Polymorfní potíže při dg. revmatoidní artritis a sklerodermii

Dobrý den. Dceři byla před pár měsíci diagnostikovaná celiakie a tak jsem byla vyzvána k odběru krve pro kontrolu. Výsledky byly negativní.Je možné abych tedy i při negativitě krevních odběrů měla také celiaki ? Pronásledují mě totiž různé potíže a navíc se stěhují po celém těle a už si připadám jako hypochondr.....Čas od času se mi na některých prstech na rukou olupuje kůže a někdy je to až bolestivé. Půl roku mě úporně bolely stehenní svaly, potom jsem měla zánět obou koutků úst ( prvně v životě ), následovala plíseň pod prsy, svědění pokožky hlavy s olupujícími se ložisky kůže, potom silné bolesti pravé kyčle - RTG celkem v normě. Prostě nic nenormálního v odběrech, ale potíže stále někde... Trpím zvýšenou únavností i v práci cca kolem 13-14 hod a na večer, kdy se kloikrát musím odebrat do lůžka už po 20 hod a téměř okamžitě spím......Léčím se 1997 na revmatoidní artritidu a sklerodermii, nic méně, ani revmatoložka mi nedokázala vysvětlit, proč tyto potíže. Děkuji za informaci.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lenko, omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. Revmatická onemocnění, tedy tzv. systémová autoimunitní onemocnění, se mohou projevit příznaky, které postihují různé oblasti - kůži a klouby typicky, únava a celkové potíže se k nim rovněž běžně vážou. Celiakie ale také může mít řadu kožních projevů (a může vést např. k nedostatku některých vitamínů či minerálů, což pak ke kožním potížím přispívá). Otázkou ale je, zda problémy opravdu nejsou hlavně na vrub aktivity sklerodermie či revm. artritidy a měla by se k tomu vyjádřit Vaše revmatoložka. V textu nepíšete, jaké přesně testy na celiakii Vám byly provedeny, pokud ale ty standardní (protilátky proti transglutamináze) a byly negativní, činí to diagnosu celiakie velmi nepravděpodobnou. Pokud ale berete nějaké imunosupresivní léky (z revmatologie), může být výsledek zkreslen...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: