Polyneuropatie ?

Hezký den Vám přeje V. Tájek, důchodce. Vzhledem k mé značně omezené hybnosti ( stav po TEP vpravo, nyní nekróza na levé straně, artróza kolenních kloubů ) jsem zvolil tento způsob jak Vás požádat o radu. Tento můj zdravotní problém se objevil zhruba před 9 lety, kdy jsem začínal pociťovat jemné brnění konečků prstů na obou nohách. Nevěnoval jsem tomu pozornost až do r. 2010, kdy jsem v MN UL prodělal uvedenou TEP. Někdy v roce následujícím se dostavily bolesti bederní páteře s bolestí vystřelující do obou nohou. A tady se brnění prstů zhoršilo a přidala se oblast pod prsty. V roce 2013 jsem z důvodů bolestí bederní páteře byl hospitalizován v MN UL a zde byla po rentgenovém vyšetření zjištěna vyhřezlá ploténka v oblasti L5-S1vpravo. V tuto dobu se již brnění rozšířilo až do poloviny chodidel a ztratil jsem část motoriky v obou nohách. Následovalo vyšetření MR, 2x obstřik pod CT, bez odezvy. V prosinci 2014 mi na neurochirurgickém pracovišti v UL byla odstraněna stenóza páteřního kanálu i výhřez ploténky. Zákrok byl úspěšný, bolesti vymizely. Brnění v obou nohách přetrvalo (více na pravé) a nyní se rozšířilo prakticky na celá chodidla a ztráta motoriky také. Projevy tohoto stavu 1. Mírné brnění pouze v odlehčené poloze 2. Zvýšené brnění při pokrčení prstů nohou nebo pohnutím nohy v kotníku, v sedě. 3. Zhoršení brnění při zátěži (stání, nebo chůze), kdy se po několika minutách přidá pocit oteklých chodidel ,,zdřevěnění“ nohou do oblasti lýtek, následováno podstatným zhoršením rovnováhy. 4. Mírné zlepšení stavu a jistoty po probuzení, které přetrvá řádově minuty. 5. Zvýšení ,,jistoty“ chůze když jsem bosý 6. Naprostá neschopnost postavit se špičky (na paty ano) 7. Vnímání tepla,chladu, tlaku apod. je na obou nohách zachováno. Jen pro úplnost, nejsem alkoholik (10 let abstinuji), nemám diabetes, nevím o problému s cévním zásobením dk (i když poslední dobou mám nohy studené), ale jsem postižen CHOPN, nyní ji st.III. Mám kolísavý TK a zvýšenou tepovou frekvenci. Moje současná medikace : Anopyrin 1-0-0, Diclofenac 1-0-0, Zaldiar 1-0-0 (někdy zvýšená dávka podle stupně bolesti), APO OME 1-0-0, SPIRIVA 1-0-0, SERTAIDE DISKUS 500 1-0-1, TEZEO-dle potřeby. Redukce hmotnosti od zákroku o 15 kg. Můj laický názor na tento problém je, že by se mohlo jednat o polyneuropatii zaviněnou stenózou páteřního kanálu a částečnou blokádu přenosu nervových vzruchů do obou dk. (n. ischiatikus, n. tibialis a jeho dalších větví). Prosím berte to s rezervou. Je mi jasné, že možných příčin je mnohem více. Jestliže se rozhodnete tento můj problém posoudit, v příloze Vám zasílám některé lékařské zprávy a zajímalo by mne, • Jaký je Váš názor na popsanou situaci • Zda existuje nějaká možnost alespoň částečného zlepšení (RHB vzhledem k ostatnímu stavu mého pohybového aparátu a k CHOPN by byla pro mne asi velmi problematická ) • Bylo by nutné podstoupit další neurolog. vyšetření ke stanovení diagnózy ? • Proč je po nočním odpočinku stav trochu lepší a naopak proč se tak rapidně zhorší při chůzi (samozřejmě s oběma FH) (není zde nějaká souvislost s dalšími dvěma stenózami v téže oblasti které nebyly chirurgicky odstraněny? • Doporučil byste nějakou podpůrnou léčbu (vitaminy ?) • Může mít popsaný problém spojitost se zhoršenou defekací ? • Je předpoklad že se tento stav bude zhoršovat ? Předem Vám děkuji za jakoukoliv odpověď, nevzdávám se naděje alespoň mírného zlepšení chůze, protože v současnosti co krok s FH to je pro mne představa a vysoké riziko možného pádu. Hezký den Vám přeje Václav Tájek

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Tájku. Potíže s oslabením stoje na špičkách a trnutím v dolních končetinách mohou jistě odpovídat poškozen nervových vláken. Původ postižení a lokalizace mohou mít ale více možností. Polyneuropatie nemusí být jen při konzumaci alkoholu a cukrovce, i když toto jsou časté příčiny. Je vhodné vyšetření k vyloučení postižení štítné žlázy, některé krevní nemoci, poruchu vstřebání vitamínu B apod. Existují ale i zánětlivé polyneuropatie, dědičné atd. K tomu je potřeba podstoupit neurologická vyšetření, EMG nervstva a dle nálezů další vyšetření.Někdy další zobrazovací vyšetření páteřního kanálu, krve ale i mozkomíšního moku. Polyneuropati klasická se ale projevuje trnutím nejvíce v klidu. Stenosa páteřního kanálu může dělat poškození již od nervových kořenů vystupujících z páteře- zde se potíže zvýrazňují spíše při chůzi a záklonu. Vaše potíže mají spíše jinou podobu. Ukazují na možnosti poškození nervů až v oblasti bérce, kotníku, např v místech tzv tarzálních tunelů. Obzvláště pokud jsou i již nějak deformační změny v oblasti korníků. Posouzení opět již detailnější vyšetření EMG zkušeným lékařem a neurologem. Jsou možné lokální obstřiky úžinových míst, někdy vzácněji i zvážení operační revize místa poškození nervu. Ale vlivy se mohly i nakombinovat- poškození kořenů při zmíněné stenose, začínající neuropatie a lokální změny v oblasti dolních bérců. Po operacích TEP může také během operace dojít k poškození některých nervů pro dolní končetiny. Takto se toto mohlo postupně nakombinovat. Jednou již poškozené nervové vlákno je zranitelnější a vnímavější na další vlivy. Zácpa s tímto souviset neměla. Mohou ji někdy zhoršovat i lky proti bolesti- např tramadol, který je i menší míře v Zaldiaru. Kůra s vitamíny B může mít podpůrný vliv. Rehabilitace- je možné vířivky na nohy / jsou k dostání i na domácí použití. Některé reflexní elektroprocedury na bederní páteř ev i na oblasti kotníků. Ne ale žádný ultrazvuk. Vhodné jsou léky, které jsou na tzv neuropatické bolesti a potíže- ty v přehledu nemáte- např Neurontin, Lyrica. Provést vyšetření a nastavení léků a další rozhodnutí bude potřeba hlavně u svého neurologa. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x