Polyneuropatie,zvýšené nervosvalové napětí

Dobrý den,zoufale prosím s určením diagnozy,moje neoroložka si už neví rady.Abych teda začala popořádku,momentálně marodím se zády,kdy mám nález z MR:disky L2-S1jsou snížené,hypointenzní ;disky L2-5 prominují do 4 mm cirkulárně do páteřního kanálu,působí imprese na ventrální stěně durálního vaku,významěji jej nezužují; disk L2/S1 prominuje 5 mm mediálně do páteřního kanálu,působí mělkou impresi na ventrální stěně durálního vaku,ploténka zasahuje oboustranně foraminálně,patrný radikulodiskální kontakt; disky C5-7 jsou snížené; disk C5/6 prominuje kolem 2 mm cirkulárně do páteřního kanálu,působí impresi na ventrální stěně durálního vaku,zasahuje oboustranně foraminálně,kde participuje na foraminostenoze; diskC6/7 prominuje do 4 mm do páteřního vlevo paramediálně,působí impresi na ventrální stěně durálního vaku a redukuje vntrální subarachnoidální prostor; vpravo foraminostenoza C4-6,vlevo C5/6,především diskogenní etiologie.Z vyšetření neurologem nemám žádný nález,nález je normální.S bederní páteří válčím už asi 20 let,teď se k tomu přidala i krční,zažívala sem různé "chutné" stavy s tím spojené,bolesti různé intenzity mám celou dobu,na to jsem si už zvykla,i sem nějak přežila období,kdy mě levá noha uprostřed pohybu vynechala,a já doslova padala na hubu,protože sem neudělala krok,celý život dělám těžkou práci,jsem dojička,měla jsem koně,do třetího těhotenství před čtyřmi lety to pořád šlo,ale po porodu jsem se už nedokázala dostat do formy,záda zlobila fest,první atak byl na jaře 2014,kdy jsem skoro 3 měsíce nebyla schopná pohybu,nedokázala jsem zvednout nohy do schodů,a ploužila jsem se pouze okolo zdí nebo nábytku,ale ne kvůli bolesti,ale spíš neschopnosti stát vzpřímeně,prostě to nešlo,pak to přešlo.V červenci 2014 jsem po mateřské nastoupila zpátky do práce.První měsíc byl v pořádku,ale druhý měsíc se v plné síle ozvaly bedra,k tomu i horní část páteře,bolesti žeber,bolesti rukou,nedokázala sem ani zvednout ruku k obličeji,nebo udržet volant.Od srpna marodím,bolesti rukou nepřestali ani pak,naopak se k tomu přidal napřed jen nepříjemný pocit v nohou a rukách.To všechno napřed dr zdůvodňovala nálezem na páteři,že ploténky utlačují nervy.Napsala mi rehabku,kdy mě po první elektrice začli strašné bolesti hlavy,něco jak migréna,to trvalo od srpna až do prosince,v kuse,kdy nezabíraly žádné léky od bolesti,byla jsem týden v nemocnici na kapačkách,které nejenže nezabrali,ale naopak se vše jen zhoršilo,po návratu z nemocnice mě kromě levé nohy bolela už i pravá,převážně po zadní straně,no pan primář rozhodl,že mě v podstatě nic není,že mám cvičit,od prosince je z nepříjemného pocitu v končetinách podle dr zvýšené nervosvalové napětí,ruce i nohy mě brní,polovina zad hlava a obličej,tohle všechno se pořád zhoršuje,k tomu se po rezonanci přidal vnitřní třes a záškuby svalů,měla to být prý jen reakce na MR,ale neodeznělo to.Takže v současné době je třes kolikrát tak silný,že je viditelný,jak na rukách,tak i nohách,mám jakoby dřevěnou levou nohu a ruku,mívám stavy,kdy se motám jak opilá,podlamují se mě nohy,nebo jimi projede jakoby slabost,a mám co dělat,abych nespadla,to samé ruce,při jakékoliv námaze mě okamžitě začnou bolet svaly a musím přestat,mám problém se učesat,pověsit prádlo,nebo jen uvařit,to napětí i třes kolísá,jednou silnější,jednou slabší,ale postupně těch slapších je míň a převládají silnější,takže v rukou neudržím předměty,mám problém psát,nevydržím dlouho chodit,mám pocit,jako bych na nohách měla tunové závaží.Večer pak,podle námahy přes den mám v končetinách jakoby zimniční třes,jako by mě bodali ledové jehličky.Od bolesti sem brala zaldiar,oramelox,na nervy gabapentin,aescin,magnezko,vitamíny B,milgama.Výsledky z EMG mám: MEP-oboustranná porucha motoneuronu/2/,SEP byl v pořádku,nohy byly nehodnotitelné právě kvůli tomu zvýšenému napětí ve svalech,při dalším vyšetření mě napsali dg:lehká převážně senzitivní polyneuropatie s akcentací v KT.MR mozku byla v pořádku.Před 14 dny jsem byla na LP,základní vyšetření bylo taky v pořádku,žádný zánět a i hodnoty prý v pořádku, po odběru to zvýšené napětí a třes úplně přestalo,a 4 dny mě bylo opravdu dobře,no pozvolna se to zas vrátilo,a opět je to tak silné jako před odběrem.Teď čekám na ostatní výsledky.Na bolest sem si za ty roky už zvykla,ale na to,že mě brní a pálí končetiny,částečně necítím levou ruku a nohu,svaly a nervy mám jakoby stále našponované,neustálý vnitřní třes a napětí si nejde zvyknout.Zkoušela sem to utlumit zaldiarem,protože na mě působí tak že mě zklidňuje,ale nejsem po něm ospalá,ale bez výsledku.Byla bych opravdu vděčná za jakoukoliv radu,případně jaké další vyšetření by bylo vhodné.Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, pokusím se vám poradit, avšak vzhledem k pestrosti vašich potíží a tomu, že vás neznám to bude obtížnější. Vaše potíže jsou velmi různorodé a zařaditelné do několika onemocnění. Po internetu nelze bohužel určit o jaké onemocnění by se s největší pravděpodobností mohlo jednat. Nemyslím si, že by vaše potíže byly způsobeny výhřezy plotének. Pokud by tyto výhřezy tlačily míchu, bylo by to patrné na MRI páteře a také by to zjistila vyšetření MEP a SEP. Ani MRI ani EP tuto doagnozu nepotvrzují. Informace o EMG , MEP a SEP udáváte nejasně. Jedná se o 3 různá vyšetření: SEP hodnotí pouze nervy citlivosti, projevující se při poruše necitlivostí nebo naopak brněním a pálením. MEP hodnotí pouze nervy pohybu, které řídí svaly a porucha se projevují oslabením. EMG hodnotí oba druhy nervů. Předpokládám, že nález na EMG je převážně sensitivní polyneuropatie. Je potřeba ještě vyčkat na výsledky lumbální punkce. Žádná další vyšetření nervové soustavy již nejsou. Je možné výše uvedená vyšetření s odstupem zopakovat a zhodnotit vývoj, jestli se porucha na EMG zhoršila nebo ne. Vzhledem k nálezu polyneuropatie jsou na zvážení krevní testy ke zjištění příčiny neuropatie, pokud již nebyly provedeny. Je to onemocnění periferních nervů na končetinách mající mnoho příčin, například nedostatek vitamínu B12, onemocnění žaludku, poruchu štítné žlázy, vrozené atd. Pokud dosud nebyla stanovena přesnější diagnoza, můžete se s vaší neuroložkou poradit o vhodnosti konzultace vašich potíží na vyšším pracovišti v nejbližší krajské nemocnici v poradně zabývající se polyneuropatiemi a podobnými onemocněními. Co se týče léčby: Pokud nezabral gabapentin na brnění a pálení je možné zvážit Lyricu, jestli nebude účinnější. Vzhledem k dlouhotrvajícím potížím a z vašeho popisu mám dojem, že se vaše onemocnění podepsalo i na vaší psychice, která může zpětně zhoršovat vaše bolesti a další příznaky, proto bych doporučovala zvážit nasazení i antidepresiv. Ty mohou také pozitivně ovlivnit brnění a pálení, nejen třes. Rehabilitaci bych také doporučovala, samozřejmě by se fyzioterapeutům s vámi lépe cvičilo, kdyby znali vaše onemocnění. V této situaci bych volila šetrné fyzioterapeutické cvičení na uvolnění napětí, relaxační cvičení pro zmírnění třesu, posílení oslabených končetin, zlepšení kodice a zmírnění bolestí. Pokud jste netolerovala elektroterapii, pak bych ji už neopakovala, je to stejně jen doplňková metoda. V rehabilitaci je vždy nejdůležitější a nejúčinnější specifické cvičení šité na míru pacientovi dle jeho potíží. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: