Polyp

Jsem v 11 tt. V 6tt mi byl mým gynekologem odstraněn polyp ambulantně, histologie vyšla negativní. V 7tt pro špinění jsem byla na pohotovosti, kde mi prý zůstala stopka a tu doktor odstranil. špinění jakžtakž ustalo, ovšem přešlo v hojný žlutavý výtok. V 10 tt jsem s výtokem byla u svého gynekologa, který mi udělal pouze ultrazvuk a poslal mě domůů s tím, že mi nemůže dát žádné čípky. Včera (11tt)jsem byla na pohotovosti protože mi výtok přišel velmi silný a já dostala strach. Pan doktor opět nalezl polyp (pochopila jsem, že asi ten samý), že ten výtok je z toho a že neví jak je polyp hluboko a nechá ho raději tam, abych nepotratila, kdyby za něj zatáhl. Polyp je 2 cm. Na kontrolu ke svému gynekologovi jdu za týden. Nemůže se do té doby nic stát? Opravdu se polyp v těhotenství neřeší? Nikdy dříve jsem ho neměla. Jen mě děsí, že tak rychle roste a mám strach, aby nevyvolal potrat, pokud se tam nechá. Prý když je biopsie negativní, nevadí to. Já se ale dočetla, že může otevírat hrdlo a k miminku se může dostat infekce. Mám si na gynekologii zajít ještě teď nebo to ten týden počká? Moc děkuji za oodpoveď na vyčerpávající dotaz.

Odpověď odborníka:

Lucie,
placentární polyp je slizniční výchlipka z čípku děložního, která se objevuje v průběhu těhotenství. Je třeba ho sledovat, aby se vyloučila možnost vzniku nádoru.
Doporučuje se spíše neodstraňovat, pokud jsou výsledky vyšetření (cytologie, kolposkopie, histologie) v normě a polyp neroste. Při odstraňování polypu by mohlo dojít ke krvácení a následnému potratu. Riziko vzniku infekce při ponechání polypu je obvykle menší než riziko krvácení a potratu. Proto souhlasím s postojem vyčkávat.

S pozdravem

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: