Polypy v krku, nateklé uzliny

Dobrý den, moje paní doktorka z ORL mi diagnostikovala polypy. Napsala mi augumentin, bendovy kapky a kortikoidy ve spreji. A poslá mne na imunologii/alergologii. 1. Ráda bych věděla, jak polypy vznikají - paní doktorka tvrdila, že se tvoří v těhotenství - ano, v těhotenství mě poprvé prohlížela, ale nyní je synovi půl roku a mám to stále a navíc - na záněty nosohltanu trpím prakticky od dětství a trpěla jsem na ně i před těhotenstvím. Dělají/zvětšují se polypy při bakteriální infekci nebo jsou v krku stále? Můžou polypy za to, že jsem náchylnější na infekce? Tak 6x do roka bývám nemocná se streptokokem, zánětem nosohltanu nebo něco podobného co vyžaduje atb. Pokaždé je to stejné, pokaždé takovéto. Nepomáhají vitamíny, sport ani otužování, mívám šestrkát ročně atb. Vždycky mi bylo obvodním lékařem změřeno CRP, nasazeny Atb. a dobré. A teď? 2. Pane doktore, myslíte, že ty polypy jsem měla i dříve? Že je to TEN důvod toho, proč mám 6x do roka už x let antibiotika na zánět dutin? Nebo se objevily až s tím těhotenstvím? 3. léčba kortikoidy neřeší příčinu. Při odstranění se můžou znovu tvořit nové. Když si nechám vyndat mandle, bojím se, že mi infekce bude padat rovnou na průdušky a že to nepomůže. Jak se lze ještě dobrat příčiny? Napadla mě už i psychosomatika, ale to zas není ožné z toho důvodu, že jsem se zánětem nosohltanu nemocná už od dětství (to jsem žádný tres, žádné problémy neměla...) 4. Je nějaká šance na úplné vyléčení? Myslím vyléčení takového typu, že bakteriální infekci zánětu dutin nebudu mít do roka pětkrát, ae třeba jen jednou? Protože tím trpím odmalička, považoval jsem 4 - 6 antibiotik za rok z normální... ale ono to nejspíš normální není... viděla jsem to až s přechodem ze školy do práce - v práci jsem si nemohl dovolit být tak často nemocná jako tomu bylo kdysi ve škole, navíc jsem si díky směnám víc všímala, že je vedle mě spousta kolegů, kterří se s atb vidí tak jednou do roka, někdy ani to ne.... Dá se to nějak prolomit? Ráda bych toto probrala i z psychosomatického hlediska, ale nevím kam se obrátit, a říkám - už jsem se s tím "narodila"...tak nevím zda by to pomohlo. Možná je to spíš hormony či imunitou... Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Lído. Vážím si důvěry, se kterou se s rozsáhlými dotazy obracíte na naší internetovou poradnu, ale, jak již řečeno v předchozích odpovědích, poradna nemůže nahradit osobní kontakt s lékařem - na Vaše otázky musí odpovědět ten lékař, který Vás zná, viděl, a vyšetřil. Takže opět útržkovitě: Máte-li 6x/rok infekci s nutností léčby ATB, je konsultace imunologa na místě. Odstranění mandlí není rizikem pro vznik asthmatu nebo zhoršení průběhu běžných infekcí. Je ale samozřejmě třeba pečlivě zvážit, zda je to nutné. Psychika se na tělesných potížích a imunitě může významně odrážet. Nosní polypy nejsou nutně vázány na alergii nebo na poruchu imunity. Nevím, co máte na mysli polypy v krku - přiložená fotka je dosti rozmazaná a není na ní patrné nic nápadnějšího.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: