Polyvalentní potravinová alergie

Dobrý den, mám 3 leté dítě a byla u něj testy prokázaná alergie pouze na vaječný bílek. Po půl ročním sledování, dle pokynu lékaře se tu a tam objevil projev ekzému po lepku, mléku a některých druhů zeleniny. Chci se zeptat, zdali podávání lepku či mléčné bílkoviny může vést u dítěte k špatnému růstu, neprospívání nebo jiné komplikaci, kterou člověk nemůže zhodnotit. Může i přes neprokázání alergie dítěti uškodit podávání těchto věcí? Předem velmi děkuji za odpověď S pozdravem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, diagnostika potravinové alergie není jednoduchá. Hodně záleží na pozorování, dodržování eliminačních diet a sledování klinických příznaků. Pokud má dítě potvrzenou potravinovou alergii a v jídelníčku je potravina nadále zařazována, má k tomu zažívací problémy a další klinické příznaky, tak to samozřejmě může mít vliv i na růst dítěte. Důležité je vyloučit i celiakii /intoleranci lepku/ - pozor nejedná se o alergii, kdy dítě může být i zcela bez příznaků.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: