Pomhmožděný nart a bolest

Dobrý den, minulý týden jsem při fotbale kopla místo do balonu do spolužáka a opoledne mi noha natekla a zmodrala. Tak jsem jela na chirurgii s bolestmi, nemohla jsem na nohu vůbec šlápnout.Rtg nic neukázal. Bylo mi řečno že je to pouze naražené. Dali mi berle a obínadlo a že se mám mazat mastí. Mam špatnou srážlivost krve a bylo mi tedy doporučené obínadlo nepoužívat dlouho. Po 3dnech jsem došlapovala na patu . Nohu jsem mazala 3krat denně a pak zjistila ze jsem ibalgin duo perfekt neměla vůbec používat kvui té srážlivosti. později se mi bolest vrátila. Zase noha změnila barvu ale nenatíká. Nevím zda mám zajet znovu na chirurgii.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Andreo, jestli RTG neprokazal zlomeninu, jedna se o narazeni - pohmozdeni tkání. Tkáně potřebuji pak nějaký čas, než se zregeneruji - závisí to od míry poškození, může ve Vašem případě trvat cca 2 týdny. Jestli bolestivost a otok ustupují, je to dobrá známka. Jestli máte poruchu srazlivosti krve, drobné cevky, které se při pohmozdeni porani, krvácí déle, než u člověka bez této poruchy a vznikne I větší modrina (hematom). Modrina (vylita krev v podkoží) pak zase potřebuje nějaký čas, aby se vstrebala. Tělo krev postupně odbourává a modrina mění různé barvu, než zmizí. Pokud tedy bolesti ustupují, nemusíte se ničeho obávat. Modrinu můžete promazavat Heparoidem, nebo Lioton gelem - urychlují vstřebávání modřiny. Zatím tedy nohu šetřete, dokud se úplně nezahoji. Kdyby bolesti neustupovali, nebo pretrvavaly více, než 2 týdny, nebo se objevily jiné potíže, zajděte na chirurgii znovu.

MUDr. Juraj Mosendz
MUDr. Juraj Mosendz

Specializace: Chirurgie
Pracoviště: Palas Athena, Klinika jednodenní chirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: