Pomočování syna

Dobrý den, chtěla bych poradit jak jednat se svým synem. V červenci se začal ve svých 5 letech a 3 měsících počůrávat v noci (i 2-3 za noc). Myslím si, že to má psychické a že tomu předcházela spousta podnětů. Abych začala od začátku. Syn má velmi tvrdé spaní a plínku na noc měl do svých 4 let. Od té doby nebyl žádný problém. Cca v jeho 3,5 letech jsme se přestěhovali z Jižních Čech na Moravu a nyní letos v červnu opět zpět na Jih (1. podnět). Syn navštěvoval školku nejdříve tady, pak na Moravě a nyní opět tady (2. podnět -, je tedy již ve třetí školce a stále si musí zvykat na nové učitelky, kamarády...školku když je doma moc nemusí, ale když už je ve školce tak se mu líbí, jen má problém s chozením po odpoledním spaní), jelikož jsem na mateřské s druhým synem (nyní 1,5 roku) chtěl by často nejlépe každý den chodit po obědě. Je velmi citlivý a řekla bych i bystrý a chytrý. Další z podnětů si myslím byl, že po přestěhování zpět spí se svým bratrem ve svém pokojíčku (dříve spával na své posteli, ale s námi v ložnici)... Až nyní mi přijde, že žárlí na svého mladšího bratra, jelikož někdy když mu něco vytknu nebo jsem na něj přísnější hned mi vyčte, že bráchu máme radši atd.... také mě někdy vydírá stylem tak mám skočit z okna??? Nevím jestli to není v 5,5 letech divné. Navíc se nyní během září a října přidalo kousání nehtů, s čímž také neměl nikdy žádný problém. Jinak je veselý, nepozoruji na něm žádný viditelný problém.... Prosím o radu, zda máme navštívit dětského psychologa či zda můžeme situaci zvládnout sami.... Děkuji Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Zuzano. Děkuji za Vaši důvěru. Bylo a je toho na Vašeho syna hodně. Dle všeho, co jste mi popsala bych Vám doporučila navštívit dětského psychologa. Neříkám, že byste to nezvládli sami jako rodina, nicméně přítomnost dětského psychologa může pomoci synovi rychleji a efektněji než vyčkávání a orientování se v situaci sami. Jste velmi vnímavá matka, která si dala jedna a jedna dohromady. Pomočování a kousání nehtů může ukazovat na nějaké vnitřní procesy ve Vašem synovi, které by bylo dobré vyřešit už kvůli dalšímu jeho vývoji a třeba i vztahu ke svému mladšímu batrovi. Přeji hodně štěstí. S pozdravem, Řeháková, M.A.

Terra Řeháková, M.A.
Terra Řeháková, M.A.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Poradenství – Counseling

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: