Pooperační srůsty

Dobrý den pane doktore, v posledním roce jsem prodělala 5 gynekologických operací při kterých mi byla odstraněná děloha a oba vaječníky i s vejcovody. Po hysterektomii jsem musela být operována znovu protože jsem krvácela do pánve a měla tam velký hematom. Při třetí operaci mi byla provedena i adhezyolýza. Po těchto operacích mě, ale pořád bolí břicho, mívám často velké křeče a v břiše mi hlasitě bublá. Střídá se častý žlutý průjem se zácpou. V současné době jsem po odstranění nadledviny pro adenom, operace byla provedena retroperitoneoskopicky. Minulý týden jsem byla na sonu břicha a pani doktorka říkala, že mám nějak ,,divná střeva" a že tam vidí meteorizmus. Taky říkala, že pravděpodobně tam budou srůsty. Dá se s tím něco dělat a mohou se takto srůsty projevovat?? Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Podle sklonu pacienta ke srůstům se po opakovaných břišních operacích srůsty, adheze, mezi útrobami objevují. Sama proti této skutečnosti nemůžete mnoho dělat. Jen pečovat o stravu, která nebude příliš zbytková a příliš nadýmající, ale přesto pestrá. Stolici, kterou popisujete, ta ale se srůsty nesouvisí. V tomto směru bych se poradil s gastroenterologem, lékař při interním nebo chirurgickém oddělení nemocnice. Podle konsultace potom úprava životosprávy a určité diety. Vhodné i vyšetření stolice na bakteriologii.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: