Pooperační srůsty

Dobrý den, je mi 35 let, před 3 měsíci jsem prodělala laparo operaci mimoděl. těhotenství, již došlo k prasknutí vejcovodu, který byl odstraněn. I 2 měsíce po operaci jsem měla stále bolesti, tak jsem byla před měsícem na další operaci, kde mi byly odstraněny srůsty. Děloha přirostlá k tlustému střevu a to celé se stahovalo do malé pánve. Taky mám od prvního zákroku dělohu v RVF, původně byla V AVF. Je hodně vpáčená do zadu, mám od té doby bolesti v bederní páteři.Teď mi paní doktorka na kontrole řekla, že je tam děloha opět k něčemu fixovaná, tedy opět srůsty. Nemá asi význam neustále podstupovat operační rozrušení srůstů, zřejmě by se mi utvářely znovu. Jediné řešení by prý bylo odstranit dělohu, ale to se v mém věku běžně nedělá, akoliv 2 děti mám a další neplánujeme. Domluvily jsme se , že to zatím nebudeme řešit a pokusím se s tím naučit žít. Teprve kdyby byly bolesti nesnesitelné...Opravdu neexistuje způsob, jak preventivně zabránit tvoření srůstů ? Tentokrát jsem ihned po zákroku užívala alespoň Wobenzym, ale asi to moc nepomohlo. Myslíte, že hysterektomie je pro mě vhodná ? děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tvorbě srůstů je bohužel poměrně obtížné zabránit, pokud vím doporučuje se např. léčebný pobyt v lázních zabývajících se léčbou ženských obtíží. O hysterektomii bych uvažovala opravdu pouze jako o krajní možnosti.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: