Poovulační krvácení

Dobrý den, paní doktorko, chci se zeptat, zda je možné konzultovat u Vás své gynekologické potíže. Můj gynekolog navrhuje jeden postup, ale ráda bych slyšela více názorů. Je mi 32let, porody 2002, 2004 a 2010. V prosinci 2010 mi naběhnul 5. Měsíc po porodu cyklus. Ale od ovulace až do MS jsem občas špinila, nejednalo se o ovulační krvácení. Spíše bych řekla kontaktní, ale vždy se vyskytovalo jen cca od 16DC až do MS. Třetí cyklus (březen 2011) jsem otěhotněla znovu, ale v 6tt jsem potratila. Na kyretáži jsem nebyla, potrat proběhl doma, gynekolog mi pak zkontroloval na utz dělohu, vše v pořádku. Potíže s poovulačním krvácením ale přetrvávají. Minulý cyklus jsem již slabě krvácela celé dva týdny po ovulaci, pak nastoupila MS. Když se s manželem pokusíme v té době o styk, rozkrvácím se jako při MS, před ovulací při styku nekrvácím. Mám na čípku vřídek, můj gynekolog navrhuje Leep, a že se pak uvidí, co dál, podle něj je to kontaktní krvácení z vřídku. ALE během toho krvácení odchází občas i kousky sliznice a hlavně vyskytuje se jen po ovulaci. Jeden měsíc jsem zkoušela brát Utrogestan 2xdenně, ale nepomohlo to. Gynekolog mi vzal minulý měsíc cytologii, ta vyšla v pořádku, také kultivace, tam se našla gardnerella, s manželem jsme se přeléčili Entizolem a já ještě Dalacinem. Při poslední kontrole u gynekologa mi opět byly odebrány kultivace a pokud budou v pořádku, gyndr. navrhuje Leep. Nebyla by spíše vhodná hysteroskopie nebo řešit hormonální profil? Ještě k poslednímu porodu: Porodila jsem v červnu 2010, předčasně ve 33+4tt kvůli odtoku plodové vody, (před tím 3dny hospitalizace, podány kortikoidy, propuštěna domů) syn s časnou sepsí, 3 týdny v inkubátoru. Nevím, ptám se jako laik, nemohou se ty potíže vléct ještě od infekce v těhotenství? děkuji a příjemný den, Helča

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se skutečně jedná o kontaktní krvácení z povrchu čípku, rozhodně je LEEP vhodným řešením. Nynější potíže nebudou souviset s infekcí v těhotenství v roce 2010.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: