Popálenina od oleje

Dobrý den ráda bych se zeptala minulý týden 21.9 jsem si vylila na nohu u prstů horký olej byla jsem ošetřena na chirurgii,a pak jsem chodila na převazy.Rána se hojí,ale strašně pomalu.Včera jsem však zjistila že mám nohu oteklou a tak jsem šla k lékaři a řekl,že tam mám zánět a napsal mi antibiotika.Beru je druhý den a nohu mám stále oteklou je to normální,pan doktor mi nedal ani žádnou mast.Prý to mám nechat jak to je a doma mít nohu nezavázanou.Chtěla jsem se jen zeptat kdy asi antibiotika zaberou a zda si mohu nohu ledovat aby otok opadl.Rána mně začala i mokvat.Předem vám děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pokud je ranná plocha poškozená, vždy je potřeba popáleninu krýt. Pouze v případě, že je kůže bez poškození a jedná se o popáleninu prvního stupně, může být na vzduchu, vklidu, ve zvýšené poloze a měla by se ledovat. Masti už se v moderní popáleninové chirurgii téměř neužívají, pouze snad na promazávání původní popálených ploch v době, kdy jsou zcela zhojené. Otoky během popálenin nebývají neobvyklé a jen zřídka jsou navrub zánětu. Neznám Váš konkrétní případ a tak nemohu více konkrétněji poradit. Pokud máte antibiotika již předepsaná, doužívejte je. Nohu podkládejte, ledujte (nikoliv ale přímo na popálená místa), můžete použít i Ibalgin na snížení otoků, 2-3x denně, avšak pouze v případě, že se neléčíte se žaludečními či jinými trávicími potížemi. A pokud máte díky popálenině poškozenou kůži, musí být ranná plocha krytá! Jinak tím riskujete minimálně nehezké zajizvení. Hezký den.

MUDr. Tomáš Šebek
MUDr. Tomáš Šebek

Specializace: Chirurgie zaměřená na laparoskopické operace
Pracoviště: Chirurgické oddělení Nemocnice Na Františku

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: