Pořád angína

Můj syn nastoupil v září do školy a pořád dokola má angínu, bere pořád dokola antibiotika. Z výtěru z krku streptokok. je to normální?

Odpověď odborníka:

Při nástupu do kolektivu (škola, školka) se mohou vyskytnout opakované infekce streptokokem, když je v kolektivu bacilonosič (má v krku přítomného streptokoka, ale nemá žádné obtíže). Od něj se pak mohou opakovaně nakazit citliví jedinci. Řešení v kolektivu je trošku problematické, protože nemůžete nikoho nutit jít na výtěry. Vhodné by bylo všem provést výtěry z krku a zjištěného bacilonosiče přeléčit penicilinem. Synovi doporučuji také vyšetřit ASLO z krve (protilátky proti streptokokovi) a při vysokých hodnotách zahájit tzv. pendeponizaci - opakované podávání pendeponu.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: