Poranění ramene

Dobrý den, už asi 7 let chodím do posilovny a před rokem jsem začal mít problém s levým ramenním kloubem. Jeden tréninkový týden proběhl bez obtíží a následující týden při pondělním tréningu prsou jsem již na banch-pressu nemohl vytlačit činku bez bolestivých obtíží. K problému s ramenem došlo aniž bych si byl vědom příčiny...nebyl jsem si vědom žádného bolestivého projevu jak v den zjištění, tak ani v dny předcházející. Problém se projevoval především při cvičení prsou, při spouštění činky k hrudníku na bench-pressu, docházelo jakoby k takovému přeskočení v ramenním kloubu a také k lehkému "zašolíchání" v podkožní jamce a to již při rozcvičování s prázdnou tyčí o hmotnosti 20kg, při zvýšení hmotnosti na 60kg začaly být přeskočení již bolestivé. Pohyb v levém rameni doprovázel i pocit nejistoty udržení zátěže. Po zjištění těchto obtíží jsem ve cvičení pokrčoval pouze lehce, cvičení prsou a ramen jsem ze svého plánu úplně vynechal. Po třech týdnech ke zlepšení nedocházelo, tak jsem s cvičením přestal úplně a navštívil jsem mou lékařku. Paní doktorka po ohmatání nic neobvyklého neobjevila a dostal jsem protizánětlivou mast a doporučení na rehabilitaci, kde jsem dostával teplo, elektriku a masáž. Po čtyřech měsících rehabilitace problémy stále přetrvávaly, proto jsem dostal doporučení k ortopedovy. Na ortopedii mi byl proveden rentgen ramene a vyšetření ultrazvukem. Na rentgenovém snímku bylo vše v pořádku a i u ultrazvukového vyšetření nebylo nalezeno nic neobvyklého, jen lékař poznamenal, že rotátorová manžeta není poškozena. Prý se jedná o "Rekurentní atraumatickou instabilitu" a byly mi doporučeny cviky k posílení bicepsu a deltových svalů. Po půl roce cvičení dle doporučení lékaře a i rehabilitačního pracovníka bohužel k viditelnému zlepšení nedošlo a proto jsem zkusil cvičit v posilovně a to tak, že cvičím vše co jde cvičit bez obtíží. Teď po třech měsících pociťuji lehké zlepšení...v ramenním kloubu již pociťuji větší jistotu a mohu si i dovolit zvedání prázdné 20 kilové tyče na bench-pressu bez pocitu přeskočení, stále to ale není úplně v pořádku a proto si nedovolím levý ramenní kloub více ztížit. Při srovnání obou ramen mám pocit, že v levém poškozeném ramenním kloubu mám stále větší vůli než v pravém. Občas mi poškozený ramenní kloub i samovolně pobolívá. S jinými klouby problém nemám a po přečtení různých článků o poranění ramenních kloubů se domnívám, že jsem si pravděpodobně náthl nějaké úpony (šlachy, vazy, svaly) a nebo mohlo dojít i k jejich poškození, ale jak jsem zmiňoval výše k poškození by muselo dojít bez doprovodu výrazné bolesti. Zajímalo by mě jestli v tomto případě mám setrvat s lehkým cvičení, mazáním kostivalovou mastí a užíváním kloubní výživy nebo bude v případě natažení či poškození šlach, vazů nebo svalů nutné podstoupit hlubší vyšetření jako je Magnetická resonance a na základě výsledků možná bude nutné provést i operační (invazní) zákrok ke korekci poškození? Vzhledem k nebolestivému vzniku problému mi přijde doba rekonvalescence nějak zdlouhavá... nevíte o jaký problém v ramenním kloubu by se mohlo jednat? Děkuji. S pozdravem Ondřej Nováček

Odpověď odborníka:

Podle vašeho sdělení bylo rameno řádně vyšetřeno. Příčinou bylo pravděpodobně přetrenování nebo drobná svalová trhlinka , které vyžadovalo od začátku cvičení zastavit, později omezit. Pokud uběhlo od začátku potíží už půl roku najít skutečnou příčinu bude obtížné.. Sám bych předpokládal, že pokud se nejedná dle vašeho sdělení o žadný hrubý anatomický defekt je vhodné vyčkat při mírném cviční, které jak sdělujete stejně provádíte. Při přretrvávajících potížích je opakování ultrazvukového vyšetření vhodné, jistě je i možná MR. Existuje i možnost diagnostického a terapeutického přístupu artroskopií. To poslední řešení bude ve vašem případě spíše vyjímečné.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: