Poranění znaménka, tvorba znamínka

Dobrý den Chtěl bych Vás poprosit o zodpovězení pár dotazů který mezi sebou velmi souvisejí, a věřím že jste odborníci na svým místě. Mezi lidmi je rozšířeno dost mýtu ohledně poranění mateřského znaménka. Dost lidi tvrdí, že poranění, stržení, utržení znaménka vyvolává rakovinotvorné bujení. Ovšem řada odborníků tvrdí, že pokud znamínko před stržení bylo v pořádku, tak samotné stržení bujení nevyvolá. Já osobně jsem si za život strhnul tři známínka (mám jich hodně, 12 x už jsem byl na vyříznutí znamínek na zádech a rukou. Byl jsem už u 5 dermatologů a kožařů, a všichni nezávisle na sobě, se na to podívali, a řekli, že to nejspíš nic neudela. Většinou došlo ke stržení znamínka, celého kdy po něm zůstal jen tmavý fliček. Takže moje otázky jsou: 1) Pokud dojde ke stržení zdravého znamínka, muže samotné stržení vyvolat rakovinotvorné bujení, a pokud ano, jak by se to dalo poznat? Vytvořilo by se nové znaménko, na kterém by bylo možno sledovat rakovinotvorné změny??? A nebo by se povrchově už nijak zmeny neukazali a tvorba rakovinych bunek by probíhala v hlubší sféře kůže??? 2) Odstranění znamínka laserem, dojde pouze k jeho povrchovému odstranění, takže kořeny zůstávají. Tudíž je to podobný princip, jako stržení. Je to též mechanické odstranění tkáně, pouze šetrněji, ale i laser centrum se může spléstt a odstranit zmanínka, které by už jisté bujení mělo. 3) Má na tvorbu znamínek během života vliv (uvádí se že se tvoří do 30 let) životospráva , nebo životní styl??....nebo se hovoří pouze o genetice a sluneční zaření??? Jde mi o to že se mi stále tvoří nova znaménka, je mi 26 let, stále je nechavám odstranovat, zatím byli všechny v pořadku, spíše bych chtěl zastavit jejich nový vyskyt. Na slunce skoro už nechodím vubec Dekuji za případné odpovědi Daniel

Odpověď odborníka:

1) Pokud se strhne projev, který primárně rakovinou ani předrakovinným stadiem není, pak se z něj rakovina neudělá. Pokud v okamžiku zatržení je již rakovinné bujení přítomno, může se tímto poraněním urychlit a znaménko se pak rychleji začnne měnit - roste, tmavne krvácí i bez traumatu atd. 2) Laserem se smějí odstraňovat pouze ty projevy, u nichž je jisté, že o rakovinu nejde. Pokud znaménko nevypadá úplně dobře, je vždy nutné ho vyříznout celé a provést histologické vyšetření. Lékař v laserovém centru by se samozřejmě plést neměl. 3) Kromě genetické dispozice, UV či jiného záření a hormonálních změn na vznik znamének nemá nic jiného vliv. Nová znaménka se vám tvoří proto, protože jsou již vytvořeny jejich základy v hlubších vrstvách kůže při narození a během života dochází pouze k jejich vystupování na povrch.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: