Poraněný malý névus

Dobrý den,mám velký dotaz...je mi 37 let, 1 dítě, chceme druhé. Můj otec zemřel ve věku necelých 40 let na rakovinu kůže (bohužel nevím přesně....ale dle mé matky došlo k poškození velkého černého mateřského znaménka). Já chodím každý rok do lasercentra na kontrolu, když pí. doktorka shledá něco podezřelého, vyfotí dermatoskopem. Za celou dobu shledala jen jednu pihu, ale ta byla klidná. Před rokem si mi udělala pod prsem tmavě hnědá piha o vel. 1mm. Paní doktorka jen koukla okem, řekla, že to je v pořádku. Avšak před 2 týdny jsem zjistila, že piha je poškozená, nevím o zranění či škrábnutí, ale je přímo v lemu podprsenky. Vzhledem k tomu, že tato má lékařka neměla čas a já jsem v tomto velmi svědomitá, navštívila jsem jinou kožní lékařku, ke které jsem chodila dříve. Ta shlédla pihu ručním dermatoskopem, řekla, že jde o névus a že je skutečně poškozený, že by ho raději dala k vyříznutí. Do zprávy napsala: na trupu névus, který si poranila, t.č. zánětlivé ložisko, doporučuji excizi + histologické vyš., dáno doporučení, neslunit, používat spf či krýt místo oděvem. Diagnoza D229. Měla jsem velký strach, 3 noci jsem téměř nespala....nikde mne na chirurgii nechtěli vzít. Nakonec jsem zašla do soukromé kliniky plastické chirurgie, kde mi névus odstranila paní doktorka rotačním skalpelem a zaslala k histolo gii, která bude za 3 týdny. Vše jsem si samozřejmě uhradila, ale to je to poslední. Ani ránu nezašila, jen zalepila a nyní po týdnu je to téměř zahojené. Prý se nemusím nijak omezovat. Mám velký strach, že by mohlo jít o něco nebezpečného vzhledem k anamnéze otce, myslíte, že je to pravděpodobné? Výsledky histologie budou až budu na dovolené, takže ji budu mít zkaženou. Mohu chodit na sluníčko? Samozřejmě používám OF 50, kvalitní značku a neopaluji se na přímém slunci. Jinak žádné výrazné névy nemám. Mám nyní velký strach, všude čtu samé hrůzy. Předem děkuji za Váš názor. Přikládám fotografii poškozeného névu

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Petro! Jak uvedeno už v mojí předchozí odpovědi na dané téma, není myslím důvod se obávat, že by takto drobný névus byl zhoubný, je to velmi málo pravděpodobné. Je mi líto, že jste z ordinace po vyříznutí odcházela s takovou nejistotou - co Vám bylo lékařkou ohledně charakteru névu řečeno? Nemusíte se nyní nijak omezovat a je zbytečné si touto situací kazit dovolenou. Vyčkejte výsledku histologie, věřím, že ten Vaše obavy dále rozptýlí.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: