Poraněný névus

Vážená paní doktorko, je mi 37 let a můj vlastní otec zemřel na rakovinu kůže (nevím, zda melanom, měl na zádech velké černé znaménko, poškodil si jej a k lékaři šel pozdě...znám jen z doslechu). Já si nechávám znaménka 1x za rok kontrolovat, které se doktorce nezdá, tak kontroluje dermatoskopem. Před 2 lety se mi pod prsy udělala piha...hodně tmavě hnědá, ale doktora ji ani nezkontrolovala, že prý ok. Vel. cca 2 mm, tmavší pihu jsem měla jen na noze a tu jsem si nechala vyndat. Jde o to, že předvčírem jsem zjistila, že piha je poraněná...škráblá, nevím o tom, že by se to stalo, ale je to v místě spodního lemu podprsenky, tak je to asi možné. Je zarudlá, tak jsem raději dnes zašla k lékařce. Ta koukla "ručním dermatoskopem" a řekla mi, že je piha opravdu škráblá a doporučuje buď vyříznutí a nebo dáme framykoin a počkáme zda se zhojí. Nerada čekám a mám strach, tak jsem si nechala napsat doporučení k vyříznutí. Ve zprávě je: na trupu pigm nevus, který si poradnila, t.č. zánětlivá plocha, dor excisi a histol. vyš dáno doporučení, dor krémy s filtry, neslunit, ko p.p. Obvolala jsem asi 20 chirurgií, ale nikde mi pihu v létě nevyříznou. Nechce se mi čekat do září, mám velký strach vzhledem k rodinné anamnéze. Piha jde velmi špatně vyfotit, přesto posílám...a prosím o radu, jak se mám ke všemu postavit. Za 3 týdny jedu na dovolenou. Děkuji, Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Petro. Ačkoliv se to podle fotky nedá dostatečně dobře hodnotit, daná piha nevykazuje známky zhoubnosti a už vzhledem k její velikosti (uvádíte 2 mm) je velmi nepravděpodobné, že by šlo o melanom. Myslím si tedy, že jste mohla s klidem akceptovat první navrhovaný postup - počkat, až se drobné poranění zhojí (což by nemělo trvat dlouho) a pak pihu znovu zhodnotit dermatoskopií. A až v případě, že by pak vykazovala nějaké problematické rysy, přistoupit k excizi - naléhavost excize by měla stanovit Vaše dermatoložka - žádanka myslím působí na chirurga dojmem, že jde vlastně o "kosmetický" zákrok, a proto Vám, z tohoto pohledu celkem logicky, doporučili absolvovat jej mimo slunné a teplé období roku. Pokud by v žádance bylo napsáno, že jde o podezření na melanom (o což ale nejde...), byl by přístup jiný... Doporučuji domluvit se na postupu a dermatoložkou - buď přece jen vyčkat, nebo jiná formulace žádanky - to ovšem dle jejího uvážení.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: