Porostu?

Dobrý den jmenuji se jan je mi 14.5 let a měřim 165 cm otec měří 176 cm a matka 170 cm podle vzorce na výpočet výšky v dospělosti který jsem našel na internetu bych měřit 178 cm chci se zeptat jestli je to teoreticky možné a jestli by u mně nebylo vhodné vyšetření u endokrinologa chtěl bych totiž mít aspoň 180 cm. děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milý Jane, prober svoje obavy se svým praktickým lékařem pro děti a dorost. Ten zná Tvůj předchozí vývoj, posoudí, jak daleko jsi v pubertě a jaké jsou šance na další růst. Dá se předpokládat, že bys mohl zhruba dorůst otce. To by byla určitě zcela přijatelná, normální výška, pravděpodobně se u Tebe jedná o naprosto normální růst a vývoj (ale nejlépe to zhodnotí Tvůj lékař, který Tě zná). V tom případě by endokrinologické vyšetření bylo úplně zbytečné, růstový hormon se podává jen v případě, že je růst zjevně nedostatečný. Neupínej se k myšlence, že "musíš" mít aspoň 180cm, vůbec to není potřeba. Znám spoustu "malých" mužů, kteří svou osobností daleko předčí mnohé čahouny a věř, že osobní kouzlo zmůže daleko víc než pár centimetrů navíc. Pěstuj svoje zájmy, rozvíjej se sportem, vzdělávej se, choď mezi lidi a žij kulturně - a výšku nebudeš muset řešit.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: