Porucha chůze

Dobrý den,snažím se touto cestou získat nějaké informace,které by pomohly vyřešit problém s namáhavou chůzí manželky.Již před rokem v dubnu se manželka podsmekla na chodníku a bolestivě si narazila při pádu levý bok. U lékaře nebyla zjištěna žádná zlomenina,pouze naražení. Následně odjela na 21 denní lázeňský pobyt do Teplic v souvislostí s 24 roků trvajícím problémem RS se kterým jezdila do loňska pouze na pravidelné kontroly bez nutnosti další léčby, kromě předepisovaných prášků.Po návratu z lázní se ale trvalá bolest v levém boku při používání nohy nevytrácela.Začalo se stále zřetelněji projevovat nedostatečné ovládání levé nohy,stáčení nártu a pokles špičky nohy až do současného stavu,kdy nejde nohu odlepit od podlahy a každý krok je pouze potažení levé nohy s pokleslou špičkou a vytočeným nártem k pravé fungující noze .Tu je nutné se při každém nakročení postavit na špičku ,aby se postižená noha dala pomocí kyčelního kloubu posunout.Jak jsem již uvedl ,manželka se po celou dobu problému s RS udržuje pravidelným cvičením.Při cvičení a jiných pohybech postižená noha nereaguje pouze na pokrčení v koleni a pohyb nártem směrem nahoru .Při přetlačování z pokrčené nohy do narovnané je síla stejná jako u zdravé nohy.Na CT ani u ortopeda nebylo nalezeno žádné vysvětlení vzniklých obtíží s normální chůzí.Nohy jsou obě stelně citlivé a v kloubech stejně ohebné,ta co byla naražená při pádu ale pouze za použití vnější síly.Na kontrole v RS centru předepsali po půl roce potíží manželce ortopedickou pomůcku na přidržování špičky a návštěvu u fyzioterapeuta.Následně pak letos v lednu absolvovala předepsané infuze ,ale problém se stále zhoršuje.Z dosavadních prodělaných vyšetření je zřejmé ,že problém není v kloubech ani svalech ale v nemožnosti je správně ovládat při normálním a zažitém pohybu.Před půl rokem si dokázala manželka ještě poposkočit, projet na kole nebo zvednout nohu do schodů,dnes už to nezvládne.Proto hledám radu nebo odkaz na možnost zjistit skutečný problém a konečně cíleně léčit.Zatím se jenom skouší. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

MIlý Petře. I člověk s R.S. zasluhuje podrobné vyšetření a péči. Je těžké na dálku ordinovat, co všechno,když nevím,do jaké míry Vaši manželku vyšetřovali. Je možné uvažovat o svalovém, testu..na rehabilitačním oddělení test na doporučení lékaře odvedou(testují se všechny svaly). Lze použít EMG. Je možné revidovat rentgeny páteře nebo CT,zda nedošlo ke zlomenině(už párkrát jsem radiologem přehlédnuté zlomeniny diagnostikoval a léčil). Určitě lze zkusit alternatívní léčbu,pokud se jí Vaše paní nebojí- akupunktura,čínská medicína, homeopatie.Tejping postižených svalů apod:-) Přeji Vám a Vaší paní,aby Ti,kteří Vám budou pomáhat s láskou odvedli stoprocentní profesionální výkon:-) Se srdečným pozdravem a poděkováním za důvěru Petr Jugas moje adresa: mens-sana@seznam.cz

MUDr. Petr Jugas
MUDr. Petr Jugas

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Soukromá praxe neurologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: