Porucha čichu = parkinson?

Dobrý den, před několika lety jsem prodělala zánět lícního nervu. Po léčení a rehabilitaci už znovu plně využívám polovinu tváře k mimice. potud super. Od té doby mám ale problémy s čichem. Mám pocit, že už nedokážu rozlišit pachy a vůně tak, jako předtím. Navíc jednou za čas se čich jakoby zostří a pak cítím vše mnohem silněji a intenzivněji, ale spíše zkresleně. Neurolog mi poradil, aby brala vitamin B, ten, překvapivě, nezabral. Potíže mám již 2. rok a neustávají. Za praktickým lékařem už jít nechci, většinou jen něco zabrblá a řekne, že se to časem spraví. Co mám dělat? Nemůže to být příznakem Parkinsona nebo jiné nemoci? Děkuji za Váš čas a ochotu mi pomoci, vážím si jí.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, potíže bohužel s největší pravděpodobností souvisí s prodělaným zánětem lícního nervu, některé funkce nervu se nemusí ani po rehabilitaci úplně spravit... Mimika je jiná část nervu než čich - ten bohužel moc zrehabilitovat nejde a může Vám to dělat popisované potíže. Obrana proti tomu není, vitamín B je sice na posílení nervstva, ale neudělá zázraky.... V současné době se bohužel obávám, že léčba Vašeho problému není možná.... Pokud Vás obtěžují zostřené pachy, lze uvažovat o úplné blokádě daného vlákna nervu, se sníženou funkcí nervu si současná medicína zatím neporadí. Parkinsona ne obávat nemusíte.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: