Porucha erekce

Je mi 23 let a mám sedavé zaměstnání, především v kanceláři. Léčím se na mírně vysoký tlak (140/90) a od 21 let beru prášky. Dříve jsem bral Amprilan 1,25, který jsem, ale kvůli nežádoucím účinkům, týkající se slabší chutí na sex a menší erekci vysadil po 2 letech. Nyní beru Lék tolura 40mg, který to jíž jako nežádoucí účinek nemá. Můj první sex proběhl v 18 letech naprosto bezproblému. V té době jsem se ještě neléčil na vysoký tlak. Léčit jsem se začal, až od 21 roku, kdy měla přijít moje další zkušenost v sexu s o 7 let starší dívkou. Při předehře jsem měl slabší erekci a chuť na sex. Erekce tak na 30%. Kamarádka je velmi přitažlivá a vždy mě přitahuje. Bohužel po předehře erekce opadla a nedokázal jsem se znovu vzrušit a navodit erekci k uspokojení kamarádky. Od té doby jsem sex neměl, až v 23 letech při stejné situaci na jiném místě se stejnou dívkou. Velmi mě přitahovala, erekce mírna při předehře, ale po svléknutí, erekce opadla a nedokázal jsem jí opět dostat. Byl jsem opět nervozní a rozrušený. Nemám moc sexuálních zkušeností, ale tohle se mi nikdy nestalo, před léčbou na vysoký tlak. Masturbuji dost často cca 2x denně. Před sexem to vždy omezím, ale bez výsledku. Když jsem bral amprilan na tlak 1,25 mg tak jsem neměl ani ranní erekce a slabší erekci i při masturbaci. Celkově trvalá déle navodit i mně samotnému při masturbaciy erekcie Změna léku na tlak z amprilanu 1,25 na tolura 40 mg pomohla, co se týče občasné ranní erekce, kterou pociťuji. Mám i mírně vyšší chuť na sex a kamarádku. Masturbace ok, ale občas to trvá déle než se vzruším a erekce z 20% taky není úplně nejlepší při masturbaci i po změně léků. Respektive její navození/udržení při masturbaci. Dosáhnu jí na 100%, ale pak už následuje orgasmus. Prakticky se nikdy sám nevzruším natolik, abych měl erekci na 100% např. z obrazků nebo mazlení. Vždy mu musím pomoct. Vzruším se jen psychicky, ale penis se sám od sebe nepostaví, jako dříve. jenom tak na 30%. Bojím se dále s kamarádkou někam vyrazit, protože se bojím selhání. Není to má přítelkyně, takže se vidíme jen občas a o to více, bych chtěl být úspěšnějsí. Je to psychogenní nebo za to můžou nějak i ty léky na tlak v mém věku? Před 21 rokem, kdy jsem nebral prášky na vysoký tlak tak erekce byla tvrdá jako kamen a stejně tak i libido. Mám zajít k urologovi, popřípadě, bylo by vhodné si nechat po vyšetření od něj předepsat léky na erekci na předpis např. cialis atd. které, bych použil při začátcích sexuálních aktivit s kamarádkou a jak bych dosáhl sebevědomí a přerušil strach ze selhání po úspěšném sexu tak bych je vysadil? Nezvykne si tělo potom na tyto léky na erekci? Není to problém brát v takhle brzkém věku? Jsem z toho ve svém věku nešťastný. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že vaše obtíže s erekcí zřejmě nesouvisí s užíváním léku Tolura. V informacích o tomto léčivu není porucha erekce zmiňována jako možný nežádoucí účinek, ani v praxi jsem se nesetkala s tím, že by po Toluře byly obtíže tohoto charakteru.
Váše potíže mohou být psychického rázu, zvlášť negativně působí obavy z budoucího možného selhání, a tak se jaksi uzavírá bludný kruh.
Konzultace urologa či možná ještě lépe sexuologa je na místě.
Cialis, či jiný obdobný preparát, je jistě dobrá voba. Návykový není, věk není překážkou. Může jej předepsat jakýkoliv lékař (i praktik), pojišťovna ho však nehradí (pacient si ho hradí sám). A přesně jak říkáte, třeba by vám pomohl v začátku, přetnout uzavřený kruh, a pak už by vše fungovalo i bez něj.
S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

kpt.MUDr. Denisa Gottvaldová
kpt.MUDr. Denisa Gottvaldová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Centrum ambulantní zdravotní péče, ÚVN-VFN Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Stres a zimní únava? 7 tipů, jak je zkrotit
Články: Stres a zimní únava? 7 tipů, jak je zkrotit
Krátké dny, vstávání za tmy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: