Porucha glukózové tolerance

V souvislosti s diagnózovanými polycystickými vaječníky mi byl proveden test na glykemickou křivku (BMI 19,9) s podezřením na prediabetes. Glykémie se pohybovala nalačno 4 mmol/l, po zátěži pouhých 3,7 mmol/l, což bylo dle lékařky málo. Doporučení, jíst složitější cukry, častěji a frekventovaněji. Otázkou zůstává, zda-li jde o poruchu glukózové tolerance, či zda-li tím může být způsobena hormonální nerovnováha? Za Vaši odpověď Vám předem děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Sylvie, syndrom polycystických ovarií je komplikovaná porucha, jejíž rozbor by vydal na mnohastránkové vědecké pojednání. Přesně nevíme, proč vzniká. Někdy se druží s poruchou glukozové tolerance nebo s cukrovkou 2. typu. U obou těchto stavů bývá glykémie po zátěži zvýšená, nikoli na dolní hranici normy. Poruchu tolerance glukozy tedy nemáte, s doporučením od Vaší lékařky souhlasím. Jinak se těmi glykémiemi nemusíte trápit, jen v případě problémů (nečekaný přírůstek nebo úbytek na váze, hypoglykémie s pocením , vlčím hladem, poruchami vědomí... ale vůbec nečekám, že to nastane, bývá to naprosto výjimečné) by se musely glykémie znovu vyšetřovat. Prostě jezte pravidelně, žijte (celkem) zdravě a dbejte rad lékařů.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: