Porucha hlasivek po operaci

Dobrý den,po operaci štítné žlázy-je to 14 dní, mám problém s tvorbou vyšších tónů.Moje doktorka říkala,že se to časem spraví,ale já mám z toho obavy,protože ve svém zaměstnání potřebuji hlasivky nejen na k mluvení,ale i ke zpěvu-učím v MŠ.Díky za odpověď,Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejdůležitější je kontrola ORL lékařem nebo foniatrem po operaci štítné žlázy , zda nedošlo k porušení zvrtaného nervu a hybnossti hlasivek , pokud je vše vpořádku, hlas se postupně upraví . Vhodné je dodržovat po operaci hlasový klid, asi 2-3 týdny, nekřičet , nešeptat , nezpívat , provádět hlasová cvičení na posílení hlasu a dechu -jako hlasový profesionál určitě máte základy hlasové hygieny a můžete svůj stav zkonzultovat s foniatrem .

MUDr. Marcela Vykydalová
MUDr. Marcela Vykydalová

Specializace: Foniatrie
Pracoviště: Soukromá ambulance ORL a foniatrie, Ostrava

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: