Porucha kognitivních funkcí – deprese

Dobrý den, od svých cca 12 let trpím četnými stresovými stavy, které vyústily v depresi. Vystřídal jsem několik SSRI antidepresiv + např. Risperidon, který je mi nyní spolu s Cipralexem medikován. Aktuálně se již týden (díky bohu) nacházím ve stádiu, kdy léčiva působí pozitivně na náladu. Rád bych zjistil odpověď na otázku, která se může možná v nynější fázi zdát bezvýznamná, mě však velmi tíží, jelikož jsem studentem střední školy. Už značně dlouhou dobu (i v době před rozvinutím symptomů deprese) trpím zhoršením kognitivních funkcí, nedokážu udržovat pozornost při žádné z činností. Nejsem schopný přečíst knihu, noviny, dívat se na televizi či jen někoho poslouchat. To se samozřejmě projevuje i na studiu – zhoršením studijních výsledků. Kdy se tento stav zlepší? Co mohu udělat proto, aby to bylo rychleji? Je možné, že budou kognitivní funkce částečně poškozené i po doléčení antidepresivy? Děkuji za Váš čas a odpověď. Josef, 17 let

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jozefe, vývoj onemocnění pod stejnou diagnózou je u každého pacienta individuální. Záleží na mnoha faktorech, jak zevních, tak vnitřních, a spolehlivou přesnou předpověď Vám tudíž nikdo nemůže poskytnout. Doporučuji Vám domlouvat se na konkrétním postupu s Vaším ošetřujícím lékařem. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Umělé oplodnění jen do padesátky
Články: Umělé oplodnění jen do padesátky
Mít dítě v pokročilém věku...
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Ucpaný nos může upozornit na další zdravotní problém
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: