Porucha osobnosti

Dobrý den Jmenuji se Jana , je mi 22 let a když jsem byla na Klinice psychiatrie ve Fakultní nemocnici v Olomuci, tak jsem se dozvěděla, že mám smíšenou poruchu osobnosti (osobnost paranoidní, závislá, histrionská, hraniční, úzkostná). Taky mi tam řekli, že se nikdy neuzdravím. Opravdu se z toho nedá uzdravit? Chodím už pět let k terapeutce, užívám léky, dříve Deniban, teď Risperdal. Měla jsem strašné stavy depresí, pokusila jsem se zabít, ale pak se to zase zlepšilo, začala jsem cvičit, zdravě jíst a tak deprese ustoupily. Jenže teď se mi objevily šílené stavy úzkostí. Nemůžu být doma sama a mít v nějaké místnosti zhasnuto. Strašně se bojím, že někdo příjde k nám do ytu. Já už viděla, že tu někdo i byl. Jen se dvakrát mihnul, ale i tak mě to vyděsilo. V mém vlastním bytě. Asi tu doopravdy nikdo nebyl, že? Ale co se to se mnou děje? Nemůžu chodit mezi moc lidmi, protože mám strach, že mi chtějí ublížit a není to SF, protože tu jsem měla, když mi bylo šestnáct a to se dalo vyléčit tréningem a tohle se s tréningem spíš zhoršuje. Taky se mi začíná motat, co je realita a mé představy. V duchu si povídám rozhovory s přáteli a potom nevím, jestli mi to řekli, nebo ne. Také se mi stává, že jsem občas úplně mimo realitu. Pár vteřin koukám na nějaké místo a pak najdenou chvilku nevím, kde jsem, nedělám, co mám....Můžu dostat psychózu? Jinak jsem začala studovat dvě VŠ, jednu jsem musela skončit, protože to nešlo a teď se bojím, abych dodělala aspoň tu jednu. Strašně se mi zhoršuje myšlení, někdy si nedokážu vzpomenout třeba kolik je 8+4. Jenže já mám jen gymnázium. Já neumím vůbec nic. A školu asi nedodělám. Prosím, co mi to je? Je to jen z té poruchy osobnosti? Děkuji. S úctou Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poruchu osobnosti bohužel nejde zcela vyléčit, stejně jako nejde "vyléčit" povahové vlastnosti. Jde se jen naučit s tím žít a naučit se to zvládat, čímž se daná porucha "dostane ne únosnou mez". Často je třeba užívat i doživotně léky. Pokud nyní máte stupňující se obtíže, jako je strach z lidí, strach z napadení, pocity poruch vnímání reality a další popsané, velmi Vám doporučuji co nejdříve se obrátit na psychiatrii nebo to alespoň sdělit psychoterapeutce. Popsané obtíže mohou, ale nemusejí souviset s "poruchou" osobnosti a každopádně je třeba je co nejdříve začít řešit i proto, abyste mohla v klidu dostudovat.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
 Cvičení při respiračních projevech alergie
Články: Cvičení při respiračních projevech alergie
Při léčbě astmatu je nutné...
Rakovina a její příznaky
Články: Rakovina a její příznaky
Rakovina je onemocnění, při...
Dyslipidémii můžete vyřešit i bez léků! Víme, jak na to
Články: Dyslipidémii můžete vyřešit i bez léků! Víme, jak na to
Řekl vám lékař, že je ve...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina plic (1. díl)
Články: Rakovina plic (1. díl)
Přestože rakovina plic je...
Zdolá rakovinu plic biologická léčba?
Články: Zdolá rakovinu plic biologická léčba?
Léčba zhoubných plicních...
Vaginální výtok: poznáte, co je normální, a co už ne?
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Čeká vás ozařování karcinomu prostaty? Poradíme, na co se připravit
Hemoroidy
Články: Hemoroidy
Hemoroidy, žilní městky...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x